Mobilya Yenileme | Komodin Nasıl Boyanır? | Eskitme Teknikleri

 Komodin Nasıl Boyanır

"Onlar Nasıl Boyuyor" köşemize devam ediyoruz. Mobilya yenileme konusunda bu blogta paylaştığım içerikler sayesinde bir çoğunuz çok güzel işler çıkardı, İnstagram üzerinden fotoğraflar gönderiyorsunuz çok mutlu oluyorum. Bu yazımda komidin nasıl boyanır ve eskitme tekniklerinden bahsedeceğim ama bunu sadece komodin boyama olarak sınırlandırmayın, istediğiniz mobilya yenileme projenizde kullanabilirsiniz. 


Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
 
Bu blog zaman içerisinde sizlerin not defteri olarak kullanabileceğiniz ücretsiz bir rehber olacak. Boyama konusunda bir çok bilgiye bu blogta ulaşabileceksiniz. Tabi şuan eksikler var, ilerleyen zamanlarda her aradığınızı bulabileceğiniz bir platform olması için çok emek veriyorum. Örneğin ; Mutfak Nasıl Boyanır yazımı okuyarak boya yaptığınızda, aklınıza bir şey takıldığında hemen bloga gelerek bilgilerinizi tazeleyebileceksiniz. Yani dekorbeti.com her an elinizin altında bir kitap gibi olacak, üstelik ücretsiz! En güzeli ise, hiç kimseye ihtiyaç duymadan sadece benim yazdıklarım ile evinizi yenileyebileceksiniz👌 Biliyorsunuz ben boya satmıyorum, hiç bir markaya bağımlı değilim, sadece beğendiğim ürünü ve markayı burada dile getiriyorum. (Linkten kazan teklifi geliyor, ama kabul etmiyorum, şuan sadece Trendyol influencer anlaşmam var)

 Markalar benimle iletişime geçse bile tek şartımın, ürünü bir ay test etmek istediğimi ve beğenmezsem tanıtımını yapamayacağımı söylüyorum. Sizler de bana güveniyorsunuz çünkü burada açık açık her şeyi konuşuyoruz 🤓

Ve komodin nasıl boyanır başlığımıza geçelim, fotoğlarda gördüğünüz komidini yabancı bir Blogger boyamış, İnstagram adresi Vintage Revitalized, güzel projeleri var bakmanızı tavsiye ederim.

Şimdi biz bunu kendi boyalarımızla nasıl boyayabiliriz, adım adım anlatmaya başlıyorum.

Komodin Boyama ve Eskitme Teknikleri 

1. Adım Boya Hazırlık 

Bu defa konuyu çok uzatmak istemiyorum, o yüzden direk boya ile ilgili girdim lafa ama hiç bilmeyen arkadaşlarım için kısaca özetlemek istiyorum. 

İlk adım her zaman temizlik, zımpara ve hasarlı yerler için ya da kulp deliklerini kapatmak için macunlama işlemi olmalı, ne boyarsanız boyayın bu üç aşamayı atlamayın özellikle mutfak boyama yazımı okursanız bu aşamaları detayları ile anlattım, mutlaka okuyun derim. 

Temizlik ve zımparayı yaptığımızı düşünerek boya hazırlık kısmına geçiyorum. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

Renkler 

Buradaki rengimiz hafif kırık beyaz tonu ama tam kremde değil o yüzden Cadence dantel rengini alın boyayın demeyeceğim çünkü o baskın bir krem gelebilir. 
Şöyle anlatayım, Cadence Dantel ya da Rich Alaçatı rengine yine dönüşüm boyası olma şartı ile içine az beyaz karıştırarak rengi biraz açın derim. 

Ya da elinizde diyelim multisurface veya chalked beyaz renkleri var, yeni boya almanıza gerek elimizde olanı değerlendirmek için beyazın içine az sarı ve az kahverengi katarak aynı tonu elde edebilirsiniz. Önce küçük miktarlarda deneme yapın, sadece sarı ve beyazı karıştırarak da beyazın çiğliğini kırabilirsiniz. 

2. Adım Uygulama 

Uygulama aşamasına geçmeden önemli bir detay söylemek istiyorum, burada komodin üzerine kazıma eskitme yapmış alttan kahve gözükmüş, ama zaten mobilya kahverengi o yüzden direk kırık beyaza boyamış ve kazımış, sizin boyacağınız mobilya kahverengi değilse, siz önce mobilyanızın bazı yerlerini kahverengi boyayın, multisurface ya da chalked farketmez boyayabilirsiniz. Özellikle köşelerde eskitme yapmayı düşündüğünüz bölgeye fırça ile boyayı sürün dağıtın ve gerekirse iki kat sürün. 

Daha sonra bu kahverengi sürdüğünüz yerlerin üzerine Rich wooden wax sürebilir, kuruyunca artık beyaz boyamaya geçebilirsiniz, fakat benim fikrimi soracak olursanız buna hiç gerek yok, eğer mobilyanızda kazıma eskitme yapacaksanız iki kat boyamanız bittikten sonra çok bekletmeden kazıma yaparsanız zaten çıkar ve alttan kahveleri görürsünüz. Çünkü boya tam kemikleşmemiş oluyor ve kazımaya müsait durum ortaya çıkmış oluyor. Bir kaç gün geçerse üzerinden kazıma eskitmeniz zor olur. 

Boyama aşamaları ise, iki komodin için yazıyorum, chalked kullanacaksanız 250 cc yeterli ve iki kat boyamanız gerekiyor. Multisurface kullanacaksanız eğer 500 cc yeterli ve üç kat boyamanız gerekirse dördüncü katı atmanız gerekiyor. Multiyi biraz sulandırın, chalk boyayı sulandırmanıza gerek yok arada sadece fırça tutukluk yapmasın diye suya batırmanız yeterli. 

Rulo ve fırça seçiminde dekor marka kadife rulo ve rulonun girmediği yerlerde ipek fırça kullanmanız gerekir. 

Boya bekleme süreleri var biliyorsunuz ama kazıma eskitme uygulamalarında bu süreyi biraz esnetebiliriz. Multi veya chalked boyanızı uyguladığınızda her katta saç kurutma makinesi ile boyanızı biraz fixleyin ve sadece 2-3 saat beklemeniz yeterli olacaktır. Sonrasında ise zımpara, bulaşık teli ya da bıçak yardımıyla sadece köşelerde eskitmek istediğiniz yerlerde hafif kazımalar yapın. Bu durumu çok abartmadan ilerleyin ve kendinizi kaptırmayın:) 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

3. Adım Masif Uygulama 

Komodinin üst kısmı için uygulama aşamasına geçiyoruz. Fotoğrafı incelediğimde ben üç renk görüyorum, alt tabandan yansıyan sarı, hafif kızıllık ve koyu kahverengi ve çok hafifte budak izleri var. 

Benim Tv Ünitesi Yenileme yazımı okursanız eğer, şimdi anlatacağım uygulamayı daha iyi anlarsınız, o yüzden okumayanlar önce onu mutlaka okusunlar. 

Bu işlemleri hem eskitme kremleri hem de yağlı boya ile yapabilirsiniz. Hatta Rich'in antique eskitme boyası ile yapabilirsiniz. 

Alttan bir sarılık var demiştik o yüzden önce alt zemini sıcak bir sarı tonunu boyuyoruz, Rich'in safran rengini kullanabilirsiniz 130 cc en küçük boyu yeterde artar bile, direk sürmeyin boyayı iyice sulandırın hatta bulaşık süngerine batırıp yukardan aşağıya doğru düz düz çekerek boyayın. Kuruduktan sonra isterseniz koyu kahverengi eskitme kremi ile isterseniz elinizde varsa akrilik, multi vs fark etmez kahverengi boya ile yine sünger ile düz çekerek sürün ama çok çok ince bir tabaka sürün, hemen ardından budak aparatı ile gelişi güzel hareketler ile budak çekin ve budağı olabildiğince bozuk yapın, sonrasında hemen fırça ile budakların üzerine hafif bastırarak düzleyin. Bu aşama daha doğal masif görünümü verecek. ( bu anlattığım uygulama videosu instagram hesabım da tv ünitesi boyama videom da var, kafanız karıştıysa onu izleyerek çok daha iyi anlamış olacaksınız, aslında çok kolay ama yine de yeni başlayanlar için bu bilgiyi vermek istedim) 

Şimdi buraya kadar alttan sarı rengimiz ve koyu kahverengi budak rengimizi vermiş olduk. Sıra geldi üçüncü aşamaya, en son yaptığımız işlem kuruduktan sonra kahverengi eskitme kreminin içine çok az siyah eskitme kremi ekleyip bir karışım yapın ve yine sünger ile bolca sürün, bu aşamada hiç glaze mediuma gerek yok, ben pek kullanmam daha çok iz yaptığını düşünüyorum :) eğer hızlı hareket ederseniz hiç sorun olmaz, çok zorlanırsanız süngere biraz su sıkarsınız. Eskitme kremini direk sünger ile ince kat halinde sürerekte bırakabilirsiniz ya da bolca sürüp penye bez yardımıyla yine düz şekilde elinizi hiç kaldırmadan çekerekte işlemi tamamlayabilirsiniz. 

Benim favorime gelince ben yağlı boya eskitmeyi seviyorum, onun verdiği rengi hiç biri veremiyor, kısaca onu da anlatayım hemen :) 

Yağlı boya markası olarak kaliteli bir marka seçin derim dandik olanlar kurumak bilmez haberiniz olsun ve renk pigmentleri iyi değil, beni kullandığım marka Van Gogh yağlı boya ya da Winsor newton, burnt umber rengi ile raw umber rengini karıştırarak kullanabilirsiniz, içine inceltmek için keten yağı dökün ve sünger ya da kıl fırça yardımıyla dağtın, penye bezle rengini ne kadar açmak isterseniz o kadar silin, sonrasında 24 saat hiç dokunmayın, 48 saat içinde dokunma kuruluğu gerçekleşir ve müthiş bir sonuç verir. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

Ayaklarda ise, renk daha koyu bırakılmış, bunun alt zeminini krem yapabilirsiniz, üstüne ise, kahverengi ve siyah eskitme kremini karıştırarak direk fırçayla sürüp bırakabilirsiniz, ya da yağlı boyanın raw umber rengini yine fırça ile uygulama yapabilirsiniz. Fotoğraf da ayakların üzeri biraz yıpranmış gözüküyor siz bunu en son hafif zımpara yaparak elde edebilirsiniz, ya da hiç dokunmayabilirsiniz, tamamen sizin isteğinize kalmış. 

4. Adım Vernik Uygulama 

Tüm işlemleri bitirdik ve artık vernik ile korumaya alma zamanı, boya işlemi bittikten en az iki gün sonra verniği yapıyoruz ki boya iyice kurumuş olsun hatta yağlı boya uygulaması yapmış iseniz sizin en az iki üç hafta beklemeniz gerekiyor, çünkü yağlı boyaların kemikleşme süresi daha uzundur. 

Vernik için böyle bir eskitme uygulamasına tabiki mat vernik yakışır ama bu tercih size kalmış. 500 cc vernik iki kat olmak üzere iki komidin için yazıyorum gayet yeterli. Vernik ise Rich'in chalked ultra mat verniğini ya da Cadence kadife mat verniğini tercih edebilirsiniz. 

Vernik uygulama ise, yine dekor marka kadife rulo ile ve rulonun girmediği yerler için ipek fırça kullanmanız gerekir, rulonuz sıfır olsun. Temiz iş için ise, özellikle beyazda kıl tüy sorunu için ruloyu yapışkanlı kedi tüyü toplayıcısı ya da koli bandı ile üzerindeki tüyleri toplarsanız, bu sorunu çözmüş olursunuz. 

Roloyu verniğe bolca yedirdikten sonra, gerekirse fazlasını boş bir kağıt tabakta bırakarak hızlıca uygulama yapın ve tarama işlemi ile bitirin. Tekrar tekrar aynı yerden geçmek iz yapmanıza neden olur, o yüzden sadece bol vernik ve hızlı sürme, tarama işlemi bu işin en püf noktaları olduğunu söyleyebilirim. Vernik çok yoğun ise ve uygulamada zorluk çekerseniz çok az su ilave edip karıştırabilirsiniz. 

Kısaca anlatacağım dedim ama yine çok uzun yazdım sanırım🤓 Aslında hiç bilmeyen arkadaşlar için detay gireyim derken uzatıyorum, umarım faydalı olmuştur, yorum yazmayı unutmayın :) Sormak istedikleriniz varsa ya da anlamadığınız bir yer yorumlarda yazabilirsin. Yeni içerikte görüşürüz sevgiler 💖

Bu yazımda komodin nasıl boyanır, boya uygulama aşamaları, mobilya nasıl boyanır ve basitçe yapabileceğiniz eskitme teknikleri konuştuk. Beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz.. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri



6 yorum:

  1. Merhaba yine harika bir yazı olmuş.. Rehber niteliğinde teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım yine beklerim 💓💓

      Sil
  2. Benimde ahşap bir sehpa ve küçük bir dolabım var bu şekilde boyamak istiyorum. Üst kısmı masif yapmadan önce, yani sarıdan önce açık renkle boyamak gerekir mi. Tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle aynısını yapcaksan beyaza komple boyarsın her yeri, sonra sarıdan tek kat yapman yeterli, ayrıca benim instagram hesabıma mesaj at istersen, bakalım beraber @betidesign 👌

      Sil
  3. İlk bugün karşıma çıktınız. İyi ki çıktınız... Tam zamanıydı vee çoooook güzel anlatım. Artık takipteyim🧿🍀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper o zaman yine beklerim, çook teşekkür ediyorum 😌🌺❤️

      Sil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.