Mermer Görünümlü Beton Saksı Nasıl Yapılır?

 Mermer Efekt Beton Saksı

Mermer efekti mi desem, pouring efekti mi desem yoksa ebruli mi? :) Bana hepsinden biraz anımsatıyor. Bu çalışma o kadar doğaçlama gelişti ki aslında sonuç nasıl olacak ben bile bilmiyordum:)



Zaman zaman aklıma yeni fikirler geldikçe kendimi bir anda tezgah başında buluyorum :) O ilham geldimi ya hemen yapılmalı ya da not tutulmalı, yoksa bir daha hatırlamak çok zor..
Malzemeler ile oynamayı aşırı seviyorum, deneme yanılma yöntemleri ile o kadar çok şey keşfettim ki inanamazsınız! Benim bu kadar bilgi birikimimin çok mobilya boyamaktan olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz:)  Aklıma bir şey mi geldi, alıyorum ordan bir kontrplak parçası, yap boz, tekrar yap ve tekrar boz, hiç yılmadan devam ediyorum. En güzeli ise bir şey yaparken, çok daha farklı bir şey keşfetmek.. 

Bunları neden mi anlatıyorum, çünkü senin de yapabileceğini biliyorum, aklınızdaki o dar kalıplardan sizleri çıkarmak istiyorum. Ben hiç bir eğitim almadım, hiç bir kursa katılmadım, hele workshoplara hiç katılmadım:) Siz zannediyorsunuz ki, kurslar, workshoplar size sihirli değnek verecek ya da bir ürünün hangi boya hangi malzeme olduğu öğrenince şıp diye aynısını yapabileceğinizi..

Eğitimlere tabiki karşı değilim, öğrenmenin araştırmanın başka bir dalı, imkanı olan faydalansın, benim demek istediğim çok daha başka, siz istediğiniz kadar workshoplara katılın eliniz, zihniniz ve ruhunuzdaki zincirleri kıramazsanız, aynı malzeme aynı boya aynı öğretmen olmuş hiç fark etmez demek istiyorum.. Bu işi aşçılık gibi düşünün on kişi aynı yemeği yapıyor, şef sadece bir kişinin tabağını beğeniyor.. 

Bu sizin içinizde ve siz bunu çok açık söylüyorum kilitli tutuyorsunuz! Eğer bu işe gönlünüz varsa araştırmaktan denemekten ve kendi yolunuzu bulmaktan başka çareniz yok! Bazı sayfalar bilgi paylaşıyor bazıları saklıyor, kimileri burnundan kıl aldırmıyor:) kimileri mütevazi, insanız hepimiz ama şuna çok üzülüyorum, bazen bana DM mesaj atıp soru sorarken, sanki cevap vermeyeceğim endişesi ile kıvrandığınızı görünce inanın üzülüyorum. Sadece boya ile ilgili bir ilgi istemek için lütfen kendinizi ezmeyin, ezdirmeyin.. Benim bir statü farkım yok, sizden hiç bir farkım yok. Hatta Betül Hanım yerine sadece 'beti' demeniz çok daha hoşuma gider:) 
Evet, kabul ediyorum yetenekte olmalı, benim yeteneğim sen de yoktur, senin yeteneğinde ben de yoktur,ama illa bir yeteneğin vardır ve bunu bazen 20 yaşında bazen 40 yaşında fark edersin, önemli olan devam etmek, sana kendini iyi hissettiren ve kendini bulduğun yolda yürümek. Ne demek istediğimi tam anlatabildim mi bilmiyorum, kelimelerimi özenle seçiyorum ama içim şelale:) 

Bunun dışında sanıyorum birazda hazıra konmayı sevenleriniz var, birine soru soruyorsunuz, o kişi cevap verene kadar, eğer öylece bekliyorsanız tekneniz batar:) ben şu elimdeki telefon ile Rusya'daki adamın videosunda yaptığı duvarı izliyorum, dil bilmeme gerek var mı? Yok, sadece el hareketlerini izlesem yeterli, malzemelerinde benzerlerini deneyerek keşfediyorum. Mis gibi oturduğum yerden öğrendim keşfettim :) 

Ben mermer efekti beton anlatacaktım değil mi? Konu nelere geldi :) Aslında size sadece boya nasıl yapılır öğretmek dışında bu konulara deyinmeyi çok istiyorum ama siz ister misiniz, sizi sıkar mıyım bilmiyorum, içinizdeki o tasarımcı ruhunuzu uyandırmayı sizi kendinize getirmeyi çok istiyorum :) 




Ve gelelim bu güzel mermer efekti beton saksıyı nasıl yaptığıma.. 

Beton saksı malzemeleri 

  • Gri seramik yapıştırma tozu (bu harcın kumlu yapısı olduğu için içine ekstra bir şey koymaya gerek kalmıyor, beyaz rengide var) 
  • Akrilik boya (istediğiniz akrilik boya olur,benim elimde Cadence'in diplerinde çok az kalmış akrilik siyah ve lacivert vardı onları kullandım. Elinizde artan multisurface ya da chalked boya grubu varsa onlar da olur, sadece vernikli boya ile olmuyor vernik yüzünden çok geç kuruyor ve parçalanıyor :) 
  • Su
Ekstradan çiçek yağı lazım, kalıbı yağlamak için ve dilerseniz harcın içine pürüzsüz olması için bir yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Ben deterjanı kullanmadım. 

Sadece üç malzeme lazım, seramik yapıştırma tozunu ben bir çuval aldım yani 25 kiloluk paketi var, markası hiç önemli değil en ucuz olanı alabilirsiniz :) Ayrıca açıkta satılıyor bazı yerlerde istediğiniz kilo da alabilirsiniz. 




Ölçü vermek gerekirse dediğim gibi ben doğaçlama ilerledim, sonuçta çıkan desen bana da sürpriz oldu :) pouring efekti uygulayanlar varsa bilirler, o mantıkla hayal ettim. Ya tutarsa güzel olabilir, dene bunu beti dedim :) 


Ben bunun gibi spontane gelişen çok çalışma yapıyorum, sonra keşke video çekseydim sayfaya içerik olurdu diye üzülüyorum, bu defa akıllandım tutsun tutmasın diyerek video çektim. İnstagram hesabımdan izleyebilirsiniz. Hatta önce video izleyin sonra yazdıklarımı okuyun daha iyi anlarsınız, zaten zor bir şey değil merak etmeyin. 

Yinede ölçü vereyim ben, bu ölçü 1,5 kiloluk yoğurt kabı için geçerli, kıvamı ben kek hamuru kıvamında yaptım ama daha koyuda yapabilirsiniz, koyu olanı denedim o daha farklı bir efekt çıkarıyor ortaya, ilerde onu da yaparız. 
4 çay bardağı seramik yapıştırma tozuna 2 çay bardağı su ekleyebilirsiniz, boyayı ise istediğiniz rengin yoğunluğuna görene kadar eklemek yeterli. Kıvama göre harç tozu ya da su ekleyebilirsiniz. 




Mermer Görünümlü Beton Saksı Nasıl Yapılır 

Öncelikle kalıp için iki plastik kaba ihtiyacınız var ve bu kapların yüzeyleri pürüzsüz olmalı kabartmalı deseni ya da girinti çıkıntı varsa kalıptan çıkaramayabilirsiniz. Benim büyük bir kabım vardı kısır yapmak için kullandığım:) büyük olan alt kalıp, üstüne ise ondan biraz daha küçük ikinci kalıp, bunu diğer kalıbın içine koyduğunuzda yanlarda en az 1'5-2 cmlik bir boşluk olması gerekir. Bir kalıbın içini diğer kalıbın dışını mutfakta kullandığımız çiçek yağı ile yağlıyoruz. 

Video da fark ettiyseniz içine koyduğum kalıbın altına delik oluşması için çift taraflı bant ile kapak yapıştırdım. Ve saksı deliğini öyle elde etmiş oldum. 

Harcı hazırlamak için yoğurt kabı kullandım önce suyu sonra tozu ekleyerek ara ara karıştırdım. Bu yöntem daha kolay oldu, tam tersini yaparsanız karıştırmak çok güç oluyor. Ben kıvam koyulaşıncaya kadar tozu eklemeye devam ettim. İki harç hazırladım birine boya ekledim ve onu da iyice karıştırdım. 






Rengi nasıl elde ettim, elimde az kalmış boyaları değerlendirmek istediğim için siyah ve lacivert seçtim, ikisininde içinde çok az kalmıştı tamamen göz kararı karıştırdım. Tahmin edersiniz ki atölye dolabım boya dolu ve uzun süre bekleyenler maalesef donuyor bu yüzden hep önceliği dibinde az kalmış boyalarıma veriyorum. Siyah ile laciverti karıştırınca ortaya doğal olarak koyu bir petrol yeşili çıktı, beton kuruyunca ve sonrasında  zımpara yapınca renk biraz daha açıldı. 

Dökme işleminde ise, dediğim gibi doğaçlama gittiğim için video da iki farklı döküm var, ilkinde önce boş bir kaba biraz renksiz biraz renkli harcı sırayla dökerek ilerledim, sonra yağladığım kaba boşalttım. Ama sonra fark ettim ki böyle çok karıştı desen ortaya çıkmayacak sandım. Bu defa direk kabın içine bir renkli, bir renksiz olandan azar azar dökerek ilerledim. Yani kısaca bendeki desen böyle ortaya çıkmış oldu:) siz sadece ikinci anlattığımı, kabın içine sırayla dökerek yapabilirsiniz. 

En önemli ana geldik, üst kalıba ağırlık verme:) ben beş litrelik su şişesi yeterli olur sanmıştım ama yetmedi ve koyacak başka hiç bir şey bulamayınca toprak koydum:) üstüne de şişeyi koydum ve iyice dibe çökmesini sağlamış oldum. 

Kalıbın etrafından biraz titreşim yaparak boluncukları engelleyebilirsiniz ve artık bir kenera çekin ve onu en az 2-3 gün bekletin. Bekleme aşaması çok zor ben meraktan ölüyordum 😁 sırf bu meraktan kalıptan erken çıkardığım için kırılanlar oldu yani siz bunu üç gün unutun. 

Tabi hızlı donan beton harçlarda var 20dk donma gerçekleşiyor, dilerseniz onu da kullanabilirsiniz. 




Kalıptan çıkarma aşaması, ah bunun videosu maalesef yok, aradan üç gün geçince unuttum tabi ve bu an o kadar adrenalinli oluyor ki anlatamam :) sağ salim çıkması için nefesler tutuluyor😅 kaç tane beton yaptım hep aynı heyecan gram bir şey değişmiyor:) 

Hemen kalıptan çıkarma ip uçlarını vereyim, öncelikle güzel yağlamış olun, sonra hem dış kalıp hem iç kalıpta bir parmak kadar boşluk bırakın, yani sıfıra sıfır olmasın. Kenarlardan biraz esnetme yapın bazen kolayca çıkıyor, çıkmıyorsa hafif sıcak su dökün hem içten hem tersten böylece hemen çıkıyor. 

Kapağı koyduğum kısımı ise önce kapağın etrafını sivri bir şey ile temizledim sonra çivi çakar gibi dışarıya doğru hafif hafif ittim bu kısmı iki kişi yapmalısınız ayrıca çok dikkatli olmalısınız. 




Kalıptan çıkınca bence bir gün de böyle bekletin, daha sonra zımpara yaparak pürüzlü yerleri temizleyin ve çeşme altında yıkayabilirsiniz. Yıkama aşamasında birden soğuk su altına tutmayın ki çatlamasın, önce suyu alıştıra alıştıra ilerleyin. 

İsterseniz en son işlem vernik yapabilirsiniz benim bu mat duruşu hoşuma gitti ama parlak bir vernik çok güzel olur diye düşünüyorum, bildiğimiz su bazlı parlak vernik ya da sprey vernik kullanabilirsiniz. 

Ve bitti :) umarım beğenmişsinizdir, tüm detayları vermeye çalıştım unuttuğum bir şey varsa ya da sorun varsa yorumlarda yazabilirsiniz.. Mutlaka deneyin, deneyenler bana instagram hesabımdan fotoğraf atabilirler seve seve paylaşırım💓



Evimizin en bıdığı 'Sakız' ile veda edeyim, her projeme büyük bir zevkle maydanoz oluyor :) 





 

6 yorum:

  1. Harika anlatım, harika bir iş. Ben de yapıyorum beton saksılar ama renkli denememiştim. Hemen bunu da deneyeceğim. 🌺🍀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sonuna kadar okuyan candır:) 💓 deneyince bizimlede paylaşın 👌

      Sil
  2. Tek kelime ile Harikasın. Bayıldım . Ben hızlı donan harç alayım. Malum ikizler burcuyuz tutamaz kimse beni vaktinden önce açar kırarım 🙈 . Bu arada yazdiklarina sonuna kadar katılıyorum tam olarak benimde düşüncelerimi yazmışsın gibi. Yine hayran bıraktın aşkolsun Betim. ❤ ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana çok teşekkür ederim 😌 beklemek zulüm 😅 deneyince bizimlede paylaş 💓

      Sil
  3. Faydalı ve değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben teşekkür ederim destekleriniz için ❤❤

      Sil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.