Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint

 Tv Ünitesi Yenileme

Öyle güzel bir proje ile geldim ki, bu defa kendimi aştım itiraf ediyorum :) Tv ünitesi yenileme projemin eski ve yeni halini gösterdiğimde kimse inanmaz! Eve gelen misafirlerim de inanmadı hazır aldığımı düşünmeleri beni üzdü çünkü ben de bir mobilyaya dünyanın parasını verecek göz yok 😀 kaldı ki o kadar param da yok:)

Peki ne kadar bir paradan bahsediyorum! Aynı model tv ünitesi şuan özel tasarım adı altında satılıyor ve her yerde yok. Satış fiyatı ise 6-8 bin TL arası. Ben ise bu projeyi yaklaşık 500₺ altında bir fiyata mal ettim. ☺ Bu projede para tutan şey boya değil! Ahşap ayaklar ve biraz marangoz masrafı o kadar. 

tv ünitesi yenileme ve boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Özel tasarım dediğime bakmayın, Türkiye dekiler hep çakma maalesef, daha doğrusu kopyala yapıştır. Aranızda hatırlayanlar olur mu bilmiyorum, ben instagram hesabımda sürekli sizlere ilham olması için pinterestden bulduğum ya da yabancı tasarımcıların ürünlerini sık sık paylaşıyorum. Bu modeli de aslında hikayelerimde paylaşmıştım ve henüz TR'de böyle mobilyalar yoktu, ne zaman yuvarlak hatlı mobilya trendi patladı, firmalar neredeyse bire bir kopyalarını üretmeye başladı. Aynı şey ahşap yan sehpa ve hazeran modelleri için de geçerli. Yurt dışındaki dekorasyon trendlerinden bir iki yıl geride kalıyoruz bence, bunu çok bilgili olduğum için söylemiyorum tabi, sadece çok araştırıp gözlemlediklerimden yola çıkarak bahsediyorum. 

tv ünitesi yenileme
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Neyse konumuz bu değil zaten, bizim konumuz çok basit, servet değerinde ya da özel tasarım ürünlerini alamıyorsak, o kadar para harcamak istemiyorsak biz nasıl yaparız? 

Bütçenizin çok iyi, iyi ya da kötü olması ile ilgili bir durum değil aslına bakarsanız, durumu aşırı iyi proje sahipleri ile çalıştım yıllarca ama onlarda geri dönüşüm projeleri ile ilgili benimle çalıştılar, yani bu tamamen tercih meselesi, çok paranız var diye sadece tüketici olmak zorunda değilsiniz, el emeği öyle bir enerjidir ki, sizi para değil kendi yaptığınız hobiniz mutlu edebilir.. 

İnstagram dan gezinirken güzel evler görüyorsunuz, aklınıza ilk gelen "zengin evi" oluyor. Şimdi ben size bunun pekte parayla ilgisi olmadığını kanıtlayacağım, hazır mısınız? 

tv ünitesi yenileme
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Fotoğraflarda gördüğünüz hemen hemen her detayı kendi ellerimle yaptım ve merak etmeyin sırasıyla blogta nasıl yaptığımı detayları ile anlatacağım. 

Dekoratif dokulu sıva duvar
Eski tv ünitesi yenileme 
Dolap'tan ikinci el aldığım vazolar
Duvardaki 4'lü tablo
Beton kase

Hepsi el emeği ben yaptım :) sadece bir iki malzeme dışında hiç masrafım yok, eğer isterseniz evinizdeki mevcut eşyaları biraz boya biraz modelleme ile tasarım harikasına dönüştürebilirsiniz. Yeter ki kompozisyonu iyi oluşturun ve renk paletinizi iyi seçin, sizin de eviniz dekorasyon dergilerinden fırlamış gibi gözükebilir:) 

tv ünitesi boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Tv Ünitesi Yenileme ve Boyama 

Tasarım ve Modelleme 

İlk adımdan başlayarak ilerleyelim ve işin ilk adımı en çok kafa yormanız ve üzerinde günlerce düşünmeniz, araştırma yapmanız gereken aşamadır. Bir çoğunuz işin bu kısmını atlıyorsunuz, boyamak istediğiniz mobilyanın tasarımından tutunda hangi renge karar verme aşamasına kadar derin bir yolculuğa girmeniz lazım. İlk baz alacağınız konu ise evinizin stili, örneğin tv ünitenizi boyamak istiyorsunuz, bir sayfada bol eskitmeli  bir model gördünüz, bunu hemen kendi mobilyanıza aynı renk aynı işlemleri takip ederek kopya edip boyuyorsunuz. Başlarda hoşunuza gidiyor ama günler geçtikçe bir şeylerin ters gittiğini anlıyorsunuz, çünkü mutlu değilsiniz, nereden mi biliyorum? Bana gelen mesajların %70 böyle.. 

Tek hatanız sadece bir objeye odaklanmak, halbuki dekorasyon deyince tek parçaya değil bütüne odaklanmak gerekmez mi? Duvarın rengi, halısı, perdesi, aksesuarları... Elbette her şeyi yenileyin demiyorum, var olana uyumlu giderek evrimleşin diyorum :) 

mobilya boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 


Çenem düştü yine lafı uzatmakta üstüme yok ☺ ben artık nasıl yaptığımı yavaş yavaş anlatmaya başlayayım.. 

Daha önce yine tv ünitemi modelleyip masif görünümlü boyamıştım, "Tv Ünitesi Yenileme ve Masif Ahşap Görünümlü Boyama Nasıl Yapılır" bu yazımı bilmeyenler mutlaka bakmalı. Bu tv ünitemde çok beğenilmişti, o yüzden bu defa daha iddialı farklı bir çalışma yapmalıyım diyerek yola çıktım. Benim izlediğim yol biraz farklı çünkü ben kendimi tekrar etmemek adına farklı içerikler üretmek zorundayım, yaptığım projeler hiç tarzım olmasa bile:) 

Sizler içinde ilhamlık sıra dışı bir çalışma olsun istedim, her sayfada birbirinin aynısı çalışmalar olmasın, hele mümkünse hazeran olmasın diye yola çıktım😀 

mobilya boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Tv ünitem rahmetli annemindi, yıllarca depoda öylece bekledi, üç çekmeceli raf boşlukları olan bir üniteydi ve ben hiç sevmiyorum bu stili, o yüzden ilk önceliğim bu raf aralığından nasıl kurtulabilirim, bunu düşünerek ilerledim. Çekmeceleri iptal ettirip marangoza kapak yaptırmayı düşündüm, kapakların üzerine de bir santimlik oyuklar yaptırmayı düşündüm fakat bu proje kendin yap projeleri olarak size sunacağım için olabildiğince uygun maliyetli ve yapımı kolay olmalıydı. Kısaca zihnimde yüzlerce fikirler vardı ve bu bir anda pat diye gelişmedi, tam anlamıyla doğru karar vermem ve tüm dekorasyonu planlamam haftalar sürdü, ta ki ben "işte bu" deyip içime sinene kadar.. 

Bunları size neden anlatıyorum biliyor musunuz? Çünkü çoğunuz çok aceleci davranıyorsunuz, sabırlı değilsiniz, çok araştırmıyor ve öğrenmeye çalışmıyorsunuz, sitem etmiyorum yanlış anlamayın sadece yol göstermeye çalışıyorum:) Bir iç mimar kadar bilgi sahibi asla olamayız, benim bilgilerim bile çeyrek kalır, ama en basit temel bilgileri öğrenebilir araştırabiliriz bu da basit ev dekorasyonu yapmanızı kolaylaştırır. 

Neyse sonra kararımı verdim ve çekmeceleri iptal etmeden bir yol buldum. Evde eski gardırop kapaklarım vardı, onları uygun ölçüde kestirip direk çekmece üstüne sıfıra sıfır olacak şekilde bir kaç vida ile monte ettik, bu işlemleri tanıdığımız bir marangoz abimiz vardı sağ olsun o yaptı ama ufak tefek işleri yaptıracak marangoz bulması zulüm benden söylemesi, o yüzden bence herkesin evinde bir dekupaj testeresi gibi küçük işleri halledecek bazı ekipmanları olmalı:) 

vernikli boya uygulama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Ahşap Top Ayak 

Tv ünitesini en havalı gösteren kesinlikle ahşap top ayaklar oldu, zaten bu projede para tutan tek şey bu ayaklar ama bütçenize uymazsa farklı ayaklarda kullanabilirsiniz. 

Tv Ünitesi Kapaklara Geometrik Şekiller Nasıl Yapılır? 


Şekilleri kapağa uygun ölçüde modellemek biraz zamanımı aldı. Benim pinterest de bulduğum model kare bir kapaktı o yüzden ben biraz kafama değiştirdim. Ön izleme olarak nasıl duracağını görmem lazımdı, elimde büyük boy craft kağıdı vardı kapak boyundan alt ve üstten birer santim pay bırakarak şekillerimi hazırladım, bir yöntem yok tamamen doğaçlama ilerledim diyebiliriz. Benim biraz terzilik geçmişim var, kloş etek keser gibi şekilleri hallettim, kesip bantla yapıştırdım, şekillerim büyük geldiyse küçülttüm, küçük geldiyse büyülttüm:) Böylece şablonları hazırlamış oldum. 

mobilya boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Ama bununla uğraşmak istemezseniz eğer CNC makinesi olan yerlere götürün istediğiniz modeli gösterin, kapak ölçülerini verin gerisini onlar halleder. Ben hazırladığım şablonları marangoza verdim 8,10 mm lik mdf parçalarından kestirdim, sadece daire olan şekilleri düzgün kesememişler, beğenmediğim için daire olanları CNC'de kestirdim. 

Tüm şekilleri iyice 220 numara ile zımparaladım, tozunu aldım ve Whynot 'un kendinden vernikli boyası, Pure White rengi ile ve Whynot' un kendi kadife rulosu ile hiç su eklemeden 2 saat arayla sadece tek tarafını ve kenarlarını 3 kat boyadım. Her kat arasında ise 400 numara ile çok hafif bastırmadan kenar değil sadece orta yüzeyi okşar gibi zımpara yaptım. Bunu niye yaptım derseniz, boya arası zımpara boyayı presler ve daha sağlam kaymak gibi bir yüzey elde edersiniz, ayrıca hava çok sıcaktı ve vernikli boya daha hızlı kurumaya başladığı için, bu defa rulo minik minik pütür bırakıyordu. 

tv ünitesi boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 


Tüm şekillerimi boyadım hazırladım ve bir köşede beklemeye aldım. İsterseniz siz şekilleri direk kapağa yapıştırıp da boyayabilirsiniz ama bu defa fırça izleri oluşurdu ben sanki tabanca ile atılmış gibi tamamen pürüzsüz bir yüzey elde etmek için bunu yaptım. Anlattığım bazı detaylar sizi yorabilir hatta eviniz bir kaç gün hopbacık olabilir ama benim tekniğim ile yaparsanız mükemmel bir iş ortaya çıkar ☺ Hep soruyorsunuz bana rulo iz bırakır mı diye, şuan tv ünitesini yakından görseniz elde boyandığına inanmazsınız 👌 

Dekorbeti YouTube 

Tv ünitesi yenileme projesi instagram hesabımda kısa Reels videosu var ama eğer isterseniz YouTube için sesli anlatım ile uzun videosunu yüklerim. Bunun için desteğine ihtiyacım var, YouTube da henüz çok yeniyim ve "Dekorbeti YouTube" kanalıma abone olursanız çok sevinirim 💕

Tv Ünitesi Boyama ve Kendinden Vernikli Boya Uygulama 

Kullandığım tüm boya ve malzemeler Whynot Paint markası, Whynot boya hakkında tüm düşüncelerimi ve detayları "Whynot Multisurface Vernikli Boya Hakkında Her Şey" yazımda anlatmıştım, okumayanlar varsa mutlaka bakmalısınız. 

Şekillerimin kat arası bekleme süresini beklerken hemen tv ünitesini de boyamaya geçtim, tv ünitesi lake ve yüzeyi çok yıpranmıştı özellikle kenarlarda tırtıklar vardı, aklınızda olsun derin olmayan bu kenardaki boya kalkmaları ve darbe görmüş minik yüzeylere hiç macun yapmanıza gerek yok, zımpara makinesi bu işi hallediyor. Önce tüm yüzeyimi 220 numara sünger zımpara makinesi ile zımpara yaptım ve tuzunu aldım. Toz alma kısmını ıslak ya da nemli temizlik bezleri ile yapmayın derim, daha çok yüzeyde toz kıl tüy bırakıyorlar, mümkünse elektrik süpürgesi ile süpürün ve kuru penye, kuru havlular ile zımpara tozunu silin. Bu da çok önemli bir püf noktası 👌

whynot vernikli boya
Whynot Paint Vernikli Boya

Daha sonra Whynot'un Pure White rengini, karıştırma çubuğu ile iyice karıştırarak, hiç su eklemeden boya tavasına döktüm ve yine Whynot'un kendi kadife rulosu ile boyamaya başladım.
Boyama aşamasında geniş yüzey boyuyorsam ruloma boyayı iyice yükleyip zemini boyuyorum, dar alan boyuyorsam mutlaka boya fazlasını boya tavasın düz kısmında bırakıyorum, yüzeyde boya bitene kadar yön farketmeyecek şekilde uygulayıp, boyanın bittiğini anladığım an tek yön olarak yukardan aşağı ruloyu hiç bastırmadan tarama yapıp bırakıyorum. Ve bu işlemleri olabildiğince hızlı yapmaya çalışıyorum, boya uygulaması yaparken rüzgar esintisi olmadığına veya klima, vantilatör açıksa kapalı olduğundan emin olun, bu etkenler işinizi her zaman zorlaştırır unutmayın! 

Tv ünitem zaten beyaz olduğu için  iki kat uygulama yaptım ve kat arası sadece iki saat bekleyerek tüm işlemleri günlerce sürmeden halletmiş oldum. Tv ünitesi ve şekilleri dahil sadece 500 cc Whynot Pure White boya harcamış oldum hatta hepsi tamamen bitmedi bile 👌

tv ünitesi yenileme
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Şekilleri Yapıştırma

Sona doğru geliyoruz artık, geriye sadece şekilleri yapıştırmak kaldı. Bir kapak için hazırladığım şekilleri önce planladığım gibi kapağa sıraladım, sonra tek tek yapıştırdım. Benim elimde Soudal Acryrub Silikonize Akrilik Mastik vardı, onla yapıştırdım ama silikon montaj yapıştırıcısı da kullanabilirsiniz. Kenarlara sürmemeyi dikkat ettim taşma yapmasın diye ve bir gün boyunca öyle bekletip, çekmeceleri yerine taktım. 

tv ünitesi boyama
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 



Ve bitti umarım beğenmişsinizdir, sormak istediğiniz olursa mutlaka yorum yazın, ayrıca bana destek olmak için bu postu paylaşabilirsiniz :) 

Son olarak, Whynot Multisurface Vernikli Boya, kendinden vernikli olduğu için ekstra bir vernik yapmanıza gerek yok ama benim evimde iki tane yaramaz kedilerim var ve tv ünitesinin üstüne çıkmak için jilet gibi tırnaklarını kullanıyorlar 😀 O yüzden benim ekstra korumaya almam şarttı onun için yine Whynot'un su bazlı sıvı camını sadece üst tablasına uyguladım, dikey yüzeylere yani kapaklara gerek duymadım. Sürümü aşırı kolay iz yapmayan bir ürün ben çok sevdim, mutlaka bu ürüne bir şans vermeniz lazım 👌

whynot vernikli boya
Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Whynot Paint Ürünleri Hediye 


Size güzel bir haberim var, şuan instagram hesabımda Whynot ile ortak hazırladığımız bir çekilişimiz var. Dev bir paket size hediye ediyoruz, katılmayı unutmayın, aşağıdaki fotoğrafa tıklayıp çekiliş detaylarını görebilirsiniz.

Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 


Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 

Tv Ünitesi Yenileme | Kendinden Vernikli Boya Uygulama | Whynot Paint 


6 yorum:

  1. Harika olmuş ellerinize sağlık .

    YanıtlaSil
  2. Her projeniz gibi bu da mukemmel olmuş Betul hanım��... her şeyi bu kadar detayli, ayrintili olarak paylastiginiz icin cok cok tesekkur ederim... elleriniz dert gormesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim ❣️ desteğin için teşekkür ederim ❤️❤️

      Sil
  3. Harika olmuş, ellerinize, emeklerinize sağlık👏👏👏🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum her zaman beklerim sayfama ❤️❤️

      Sil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.