Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Hamurdan Kase Yapımı & Boyama
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır?
Kağıt hamuru ile antika görünümlü dekoratif kase yaptım, sonuç beklediğimden çok daha iyi oldu. Bu tarz dekoratif kaseler yabancı sitelerde inanılmaz pahalıya satılıyor. Her zaman olduğu gibi tüm aşamaları detayları ile anlatacağım, sizlerde kağıt hamuru ile kase yaparsanız sonuçları benimle paylaşmayı unutmayın.
İtiraf ediyorum biraz emek ve zaman istiyor, ama sonuç harika oluyor. Kağıt hamurunun verdiği dokuyu başka bir şey ile veremiyorsunuz, o yüzden bu zahmete değer diye düşünüyorum 😊
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Hadi başlayalım!
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır?
Kağıt hamuru için gerekli malzemeler
- 3-4 adet yumurta kolisi (15'li)
- 1 su bardağı tutkal (250ml)
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (çiçek yağı)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı tuz
Kağıt Hamuru Yapımı
Kağıt hamurunu yapmak için farklı bir kaç tarif denedim, şuan için en iyi tarif bu, kolay şekil vermek ve hamurun parçalanmaması için, mutlaka bu tarifi deneyin derim.
Öncelikle ilk adım yumurta kolilerini ufak parçalara bölün, ben önce makas ile kesmeyi denedim fakat elim acıdığı için yırtarak devam ettim. Bir kabın içerisine ufak ufak parçalara böldüğünüz kağıtların üzerine sıcak su ilave edin ve bir müddet yumuşaması için bekleyin.
Daha sonra mutfak blenderı ya da mutfak robotu ile iyice ufak parçalara ayırın. Suyunu sıkmak için ben kumaş parçası kullandım, ince tülbent ile sıkabilirsiniz. Olabildiğince fazla suyunu sıkın ve sıktığımız kağıtları bütün halde bırakmıyoruz, tekrar parçalara ayırıp köşede bekletin.
Karışımı hazırlamak için tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın, ardından sıktığımız kağıtları azar azar karışıma ekleyip eliniz ile hamur yoğurur gibi karıştırın. Çok sert olmayan yumuşak bir kıvamda olmalı.
Hamuru hemen kullanmayacaksınız poşete sarıp hava almayacak şekilde bir iki gün saklayabilirsiniz ama benim tavsiyem çok bekletmeden kullanın.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Kağıt Hamurundan Kase Yapımı
Video ekledim, önce video izleyip sonra yazdıklarımı okursanız çok daha iyi anlamış olursunuz. Plastik bir kabın arkasını biraz yağladım, ve kağıt hamurundan parçalar alıp şekil vermeye başladım. Kaseyi kapladığınız kalınlık çok ince olmamalı, yağdıktam sonra elinizi su ile ıslatıp hamuru düzleyebilirsiniz. Ayaklı kase olması içinse, ben bitmiş koli bandını tabana oturtup onuda hamur ile kapladım. Böylelikle pratik bir ayak yapmış oldum.
Dikkat etmeniz gereken, hamur kuruyunca içinden kaseyi çıkarmak için pay bıraktığınıza emin olun, yani tüm kasenin ucuna kadar hamur kaplamayın bir parmak kadar boşluk bırakın.
Daha sonra ise kurumaya bırakın, biraz geç kuruyor ven 2 gün boyunca hiç dokunmadım, kalıptan çıkardıktan sonra iç kısmıda iyice kuruması için bir gün daha bekledim.
Artan hamurum ile de saksının etrafına kullandım, baya bir artmıştı, saksıda çok güzel durdu.
Şimdi kağıt hamuru nasıl yapılır öğrendiğimize göre gelelim en zevkli kısmına, kağıt hamurunu renklendirelim..
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Kağıt Hamuru Boyama
En kolay eskitme tekniği
Kasenin iyice kuruduğuna emin olduktan sonra boyamaya başlayın. En kolay eskitme tekniği diyorum çünkü sizin kolayca yapabilmeniz için çok düşündüm :) ve hiç fırça kullanmadan çok pratik boyayıp eskiteceğiz.
Uyguladığım adımları sırasıyla yazacağım, videoyu da izlediğiniz zaman çok kolay olduğunu göreceksiniz.
Öncelikle boyadan bahsedeyim, elinizde artan boyaları değerlendirebilirsiniz illa dönüşüm boyasına gerek yok, herhangi bir akrilik boya olur, çünkü ham maddesi kağıt olduğu için her boya tutunacaktır. Bazı renkleri karıştırarak da elde edebilirsiniz onun hakkında bilgi vereceğim.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
İhtiyacınız olan renkler ;
- Kahverengi akrilik boya ( turuncu -mavi ya da turuncu /siyah renkleri ile elde edilir)
-Siyah akrilik boya (eşit miktarda kırmızı /mavi/sarı ile elde edilir.)
- Bej akrilik boya ( beyaz üzerine az sarı ve az kahverengi ile elde edilir)
- Safran rengi akrilik boya (sarı/az turuncu/çok az siyah ile elde edebilirsiniz)
Özellikle renk karışımlarını yazdım ki elinizde artan renkleri değerlendirin istiyorum, çünkü ham bir şey boyamak, kağıt, tuval ya da mdf gibi bunlar için markalara takılı kalmanıza gerek yok, kırtasiyeden bulacağınız en ucuz olan sıradan bir akrilik boya ile yapabilirsiniz.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Peki ben ne kullandım, ben de evimin atölye kilerinde olan artan boyaları değerlendirdim, hatta kullandıklarımın bazıları kendinden vernikli boyalardı, elimde o vardı sürdüm, o yüzden yukarıdaki açıklamayı yaptım ki kafanız karışmasın diye..
Benim kullandığım renkler,
Whynot Paint Palo Santo (çok hoş açık tonlu bir bej rengi)
Whynot Paint Roast Coffee kahverengi olarak bunu sürdüm.
Rich multi safran ve rich akrilik siyah kullandım.
Bu arada sadece 2 malzeme ile vazo boyama ve eskitme yazımı okumadıysanız mutlaka bakın derim, çok kolay iki ayrı proje yapmıştım.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Şimdi uygulama aşamalarına geçelim..
İlk adım olarak kağıt hamurundan yaptığım kasenin sadece çalışacağım bölümü, su dolu fıs fıs şişesi ile bir iki fıs su sıkıp zemini ıslattım. Burada da önemli olan kısmi olarak yani bölüm bölüm renklendirerek gideceğiz, hepsini bir anda boyarsak kurur ve çamurlaşır.
Ayrıca boyaların üzerine de bir iki fıs su sıktım onları da yumuşatmış oldum. Ve bulaşık süngerinin sarı sünger kısmını 4 parçaya böldüm, her boya için bir sünger parçam olmuştu. (baya ilk okul seviyesinde anlatıyorum ama bu yalın anlatımımı seviyorsunuz biliyorum 😊)
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Zemini ıslattıktan sonra, süngere az kahverengi boya batırdım, bir kısmına sürdüm, ardından siyah boya ile özellikle kasenin alt kısımlarına sürdüm, üst kısımlara çok fazla siyah girmedim, sonra hemen sürdüğüm boyaların üstüne tekrar bir iki fıs su sıktım, boyaların birbiri ile kaynaşmasını sağladım ve havlu kağıt ile tampon hareketleri ile fazlasını aldım. Sonra safran rengini çok az alarak her yere değil bazı alanlara uygulayıp onun üzerinede su sıktım, yine aynı yöntemle sildim.
Burada önemli olan boya kalınlığı bırakmamak ve boyaları birbirine meç etmek, buna dikkat ederseniz sanki gerçekten yıllanmış bir obje gibi görünür.
Son olarak ise hepsini bir bütünde toplamak için bej rengini kullandım. Önce zemini bir fıs ıslattım, sonra süngere boya yükledim, fazla boya gelirse peçete de fazlasını bırakabilirsiniz. Bu defa tüm yüzeye tampon tekniği ile boyayı bırakıp çektim, üzerine tekrar su sıkıp, temiz bir havlu kağıdı ile sildim.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Fotoğraflara bakarsanız alt zeminde kağıt hamurunun rengini de görebilirsiniz yani tüm yüzeyi kapatmak için uğraşmadım, sadece eski görünmesini sağladım.
Bu işlemleri yaparken en önemli nokta her yerin eşit görünmemesini sağlamak, bazı yerlerde kahverengi yoğunken, bazı kısımlarda sarı yoğun gelebilir, hepsi aynı oranda olursa bütün de göz alıcı durmaz. Gerçekten doğanın koşulları ile eskimiş bir obje, kaya ya da eskimiş duvarları incelediğimizde eşit renk dağılımı yoktur, hatta diplerden gelen siyah küfleri görebilirsiniz.
Göz koordinasyonu çok önemli, abartmadan tadında bırakmak çok daha önemli, acele etmeden ressam havasında boyama yapın derim ve korkmayın, korktuğunuzda eskitmeniz size iyi sonuç vermez.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Renklendirme bittikten sonra bir gün kuruması için bekleyin, su kullandığımız için kağıt hamuru ıslandı o yüzden ara verin, hem de kurutukça renkler daha iyi oturacak. Son olarak tek bir işlem kaldı, bej rengimizi süngere batırıp fazlasını peçeteye bıraktıktan sonra pıt pıt dokunuşlar yapıyoruz, özellikle hamurun en tepe yani dokunun üst noktalarına, böylece koyu renkleri arkaya itip derinlik vermiş olacağız. Aynı zamanda ışıltılar eklenmiş olacak.
Büyük ihtimalle vernik ister mi diye soracaksınız, bu tarz eskitme objeleri ben hiç vernik atmıyorum, zamanla kendiliğinden daha güzel oluyor ve vernik üstte yapay bir tabaka oluşturduğu için, o son bitişi ben pek sevmiyorum. Fakat vernik tercih ederseniz, mat sprey vernik yapın derim, çünkü fırça ile sürmeye kalkarsanız fırça izleri oluşur ve doğal görüntüyü bozmuş olursunuz.
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Beğendiyseniz hemen aşağıya yorum bırakabilirsiniz ya da soru sorabilirsiniz. Şimdilik bu kadar yeni yazılarımı kaçırmamak ve yeni postlar mail adresinize gelmesi için bu bloga ücretsiz abone olabilirsiniz..
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama |
Ellerine sağlık arkadaşım ♥ İnstagramda gördüğümden bu yana bekliyordum tarifini. Şahane işler yapılır bence bu hamurla. Plastik kahve saksılar duruyor evde, ilk deneme onları kaplayacağım ben. Yaptığımda mutlaka paylaşırım seninle de.
YanıtlaSilEllerine, fikrine sağlık ♥
Canım benim çok teşekkür ederim ❤️ bahar gelemedi bir türlü ama sen yap şimdiden hazırlık olsun👌😍 paylaş yayınlarım story de👌
Silsorum yok, çünkü her detayını yazmışsınız büyük emek,bu emeğin karşısında yorum yaparak destek olmazsam vicdanım sızlardı:)helel olsun betül hanım
YanıtlaSilBöyle ince düşünmeniz ne kadar iyi geldi ki anlatamam, çok teşekkür ederim ❤️❤️
SilBeticiimm maşallah döktürmüşsün yine, başka sayfalarda yapıyor dıy çalışması ama ne malzeme bilgisi var nede başka şey, sen gerçekten bu işi hakkı ile yapıyorsun. mutlaka deneyecegimmmm
YanıtlaSilBen de bazen sakız gibi çok uzattığımı düşünüyorum ama hiç bilmeyenleri baz alarak hazırlıyorum metinleri 😁 faydalı oluyorsa ne güzel teşekkür ederim ❤️❤️
Silay bayıldım bloğunuza saatlerdir çıkamadım burdan her satırını okudum inanın ,destek olmak için elimden geldiğince diğer yazılarada yorum yapacağım:))
YanıtlaSilOh süper her zaman beklerim, yorumlara çok ihtiyacım var çünkü Google aramalarda sitemi üst sıralara taşımış oluyorsunuz 👌❤️ teşekkür ederim 😍
SilBetül hanım merhaba ben teşekkür etmek istiyorum, şimdiye kadar ne tavsiye ettiyseniz hiç pişmanlık yaşamadım, boya konusunda sadece size güvendim daha önce çok başım ağrıdı:( sizin tavsiyenizle şimdi boya yapmaktan korkmuyorum. Allah razı olsun
YanıtlaSilÇok sevindim inanın denemediğim hiç ürünü önermedim, bu güveni boşa çıkartmam inşallah, cümlemizden razı olsun ❤️❤️
SilSayfanızı yeni keşfettim boyama işine yabancıyım henüz hiç bilmediğim halde yaparım diye düşündüm çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık 💟💟
YanıtlaSilHoşgeldiniz, diğer yazılarada bakın mutlaka, kolayca öğrenmeniz için elimden geleni yaptım 👌çok teşekkür ederim ❤️❤️
SilBetül hanım nolur dekoratif sıva yazısını paylaşın artık her gün bloğunuzu kontrol ediyorum 😛 bir de fayans boyama hakkında yazınız var mı varsa ben bulamadım sanırsam, çok şey istedim ama seviyorum sizi 🙂😍
YanıtlaSilYakında banyo projem var Nisan ayı gibi o zaman mutlaka blog'da olur. Sıva için onu yoğunluktan yapamadım, bir de videonun görüntü kalitesi çok kötüydü tekrar çekmek istedim, öyle kaldı gitti yani 😌❤️ teşekkür ederim ❤️❤️
Silİki workshopa katıldım dünyanın parasını verdim boşunaymış. Tüm yazılarınızı okudum dün gece daha çok bilgi öğrendim 👏 o kişiler sizden ders almalı ne kadar teşekkür etsem azdır iyiki tanımışım sizi❤️
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim 😌 çok sevindim faydalı olmasına, her zaman beklerim ❤️
SilMuhteşem olmuş emeğinize sağlik yumurta kolilerini biriktirmeye başliyorum 8 yaşindaki oglumla guzel aktiviteler yapabiliriz. Sevgiler...
YanıtlaSilSüper, iyi eğlenceler diliyorum 😊❤️
Sil