Komodin Yenileme | Mobilyanı Boya Ama Herkesin Yaptığını Yapma!

 Eski Komodin Yenileme

Herkesin yaptığını yapma

Eski mobilyanız var ya da artık onun görünümünü sevmiyorsunuz ve yenilemek istiyorsunuz. Asıl mesele burada başlıyor!
Mobilyanın görünümünü ve stilinde değişiklikler yapmak istiyorsunuz ama aklınıza hiç bir şey gelmiyor, bazen hayal gücünüz sınırlı kalır, işin içinden çıkamazsınız.

Bu konu üzerine biraz sohbet edelim istiyorum, sonra size çirkin bir komodini baştan aşağı yeniden tasarlanmış harika bir parçaya dönüşmüş olan bir örnek proje göstereceğim, detayları aşağıda olacak, umarım yazının tamamını okursunuz 😊

Komodin Yenileme
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Size çok açık ve net bir şey söylemek istiyorum, aslında sizin de hayal gücünüz, tasarım yapma beceriniz var ama siz sadece farkında değilsiniz ya da kendinize güvenmediğiniz için yaptığınız tüm mobilya boyama işleri taklit ve kopyala yapıştırmaktan ibaret. İlham almak çok başka bir şey, birebir kopyasını yaptığınızda esinlenmiş olmuyorsunuz aslında, demek istediğim şu, yani zihniniz çok farklı tasarımlar üretecekken, sırf kendinize güvenmediğiniz için sadece bir başkası ne yapmışsa aynısını yapmaktan öteye gidemiyorsunuz.

Evet kabul ediyorum, bazı şeyler kesinlikle doğuştan gelen bir yetenek ama en azından sadece kendi evinizdeki mobilyaları yenilerken bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Belki aklınıza çok farklı bir fikir geldi ve sırf bunu daha önce kimse yapmamış ya da kimsenin evinde yok diye, bu sizin fikrinizin kötü, kabul edilemeyen bir şey olduğu anlamına gelmez. Siz o fikri sevdikten sonra yapın gitsin, sevmediniz mi? O zaman baştan başlayın, zaten tekrarlar sizi geliştirir, dar kalıplardan çıkarsınız. Örneğin benim onca yıl tecrübem var ama hala aklıma bir fikir gelince, malzeme deneyimlerimi hep bir kontrplak parçasında yaparım. Direk onu bir mobilyada denemem, hem boşu boşuna mobilyayı heba etmiş olmam, hem de bu denemeler beni ustalaştırır. Bunca bilgiyi benim mobilya boyayarak elde ettiğimi düşünüyor olabilirsiniz ama gerçek öyle değil deneme tahtalarım sağ olsun :)

Neden bunları yazıyorum biliyor musunuz? Çünkü hala mobilya yenilemeye cesareti olmayan çok insan tanıyorum, her gün bu konu ile ilgili mesajlar alıyorum. Bu blogda bir çok detayı yazmama rağmen hala soru işaretleriniz varsa, o zaman kendiniz deneyeceksiniz, deneme yanılma yöntemi ile doğru yolu bulacaksınız. Örneğin bana, "hangi vernikli boya daha sağlam" ya da "boya bayiliği almak istiyorum, hangi markayı alayım" diye bir çok soru geliyor. Bu soruları alma sebebim benim hiç bir marka ile ortak bir bağım olmaması, ben de o yüzden özgürce fikirlerimi belirtiyorum. Fakat bayi alma konusunda biraz araştırmacı olun ve bir fikre sahip olun diyorum, yani ne ben, ne de bir başkası sizi yönlendirmesin. Şimdi bazılarınız kızacak ama bir iki kursa gitmiş, üç beş eşya boyamış birisi, parası varsa hoop hemen bir atölye açıyor. Bu iş bakkal dükkanı açmaya benzemez, büyük bir bilgi donanımı şart, yani her malzemeyi, her ürünü, size gelecek olan her soru karşısında donanımlı olmak zorundasınız. Yarın size bu boya paslı yüzeye tutunur mu? diye sorsa ne cevap vereceksiniz, daha önce hiç paslı yüzey boyadınız mı? Bu tarz soruları hiç geçiştiremezsiniz, birincisi müşteri hemen bu konu ile ilgili bilgili olup olmadığınızı şıp diye anlar, müşteri kaybedersiniz. İkincisi gider evini boyar, boya tutmaz, çünkü siz nasıl yapacağı konusunda eksik bilgi verdiniz ve evet yine müşteri kaybedersiniz. O müşteri komşusuna anlatır, o başkasına anlatır derken zaman içinde atölyede sinek avlarsınız, domino taşı etkisi gibi, bir müşteri dahi sizin mekandan olumsuz ayrılmaması lazım. O yüzden lütfen ve lütfen kendinize zaman tanıyın, öğrencilik gibi düşünün bu işten önce bir mezun olun, sonra hala atölye açmak için içinizdeki o aşk sönmemişse, işte o zaman açın ve zaten artık edindiğiniz tecrübeler bayi seçme konusunda yol gösterir. 

mobilya yenileme
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Bir takipçim X bir markanın bayiliğini almak istediğini söylemişti, ben de ona "x markanın ürünlerini deneyip denemediğini (en az 3-6 ay arası deneme) sormuştum". Denemedim ama çok popüler herkes onu konuşuyor dedi. Bu nasıl bir cesaret bilmiyorum ama hiç denemediğiniz bir markanın bayiliğini alıp onca para dökmek, inanın bu kumar oyunu gibi bir şey. Tekrar ve tekrar söylüyorum, deneyin, deneyin, deneyin..!

Benim yaptığım gibi yapın mesela, boya markaları bana numune yolladığında o boyayı, en sık kullanılan, en çok trafik gören yemek masamda deniyorum. Yani salondaki bir konsolda denemiyorum, neden çünkü konsolun sadece tozunu alıyoruz, ama yemek masasında üç öğün yemek yiyoruz, masa yağ oluyor, temizlik ilaçları kullanıyoruz, üzerinde sert cisimler oluyor, darbe alıyor vs, kısaca eğer bir boya yemek masasında onca testi geçerse, benim gözümde tamamdır!

komodin boyama fikirleri
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Nereden nereye geldi konu, tutamadım gene kendimi galiba, yazdım da yazdım :) ne diyorduk, mobilya yenilerken cesaretli ve özgüvenli olun diyorduk, başkası ne yaparsa yapsın, sizin yaptığınız size özgün olsun😊

Ben bazen bir mobilyayı yenilemeden önce, o ürünün karşında oturup saatlerce, hatta bazen günlerce öyle oturup seyrederim, aklıma gelen fikirleri çizerim not alırım, hangi malzeme lazımsa fiyat araştırması yaparım, Pinteres'de gezinirim, hatta yabancıların yani yurt dışındaki online mobilya mağazalarını gezerim, çünkü alakasız bir şey size farklı bir açıdan ilham kaynağı olur. İnternette sörf yapmanın benim açımdan şöyle bir dezavantajı var, bazıları, ben tasarladım diye paylaştığı ürünleri görünce, benim yüzümde bir tebessüm beliriyor 😊 çünkü daha önce gördüğüm bir şeydir, esinlendim demek bizim toplumuzda sanki başarısızlık gibi algılandığı için kimse egosunu bir kenara bırakamıyor. Halbuki ortaya güzel bir iş çıkarmışsın sonuca odaklansanız, bu benim eserim deyip kendinizi tatmin etmeye gerek yok ki, alt tarafı boya yapıyoruz işte, dünyayı kurtarmıyoruz:)


hobi boyama
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Şimdi o kadar hayal gücünden bahsettik, kalıpların dışına çıkın dedik, herkesin yaptığını yapma dedik, peki ama nasıl? derseniz. En berbat en çirkin bir mobilya bile tasarım harikasına dönebilir. 

mobilya yenileme fikirleri
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive

Mobilyanı Yenile Ama Herkesin Yaptığını Yapma 

Komodin Yenileme 

Fikrin güzelliğine bakar mısınız? Herkesin evinde olan basit bir model komodin ne hale gelmiş. Pinteres'de sık sık karşıma çıkıyordu bu model, bu defa blogta yer vermek istedim. Bundan sonra sadece kendi yaptıklarımı değil, ilham alabileceğiniz farklı bulduğum mobilya yenileme fikirlerini paylaşmak istiyorum. Hem de sadece mobilya yenileme deyince aklınıza hemen kulp değiştirme, dekupaj uygulama, eskitme yapma gibi sıradan fikirlerden uzaklaşıp ufkunuzu açacak, bakış açınızı değiştirecek fikirler paylaşmış olurum ne dersiniz? 

Bu modeller Vintage kart ya da katalog dolabı diye geçiyor, daha çok eski yıllarda kütüphanelerde vardı.  Hatta size New York halk kütüphanesinden bir fotoğraf ekleyim, böyle değerli bir antika parçayı evimde görmeyi çok isterdim. Antika oldukları için malum fiyatları epey yüksek ama bu bir engel değil, biz de çakmalarını yaparız:) 

New York Halk kütüphanesi 1923 

Böyle sıradan bir komodini baştan tasarlayıp evinizin en ilgi gören bir mobilyasına dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. Bırakın artık dekupaj, wax vb dönüşümleri, antika seviyorsanız eğer, alın size şahane fikir :) 

Neler yapmış peki proje sahibi The Painted Hive, biraz inceleyelim. 
Öncelikle kesme biçme ve yapıştırma işlemi var, fark ettiyseniz komodinin altına ve tüm çevresine dıştan biraz pay vererek yeni bir ahşap parça eklemiş ve ayakları değiştirmiş. Bu parçaya masif kontrplak deniyor ve gerçekten ahşaba göre fiyatları daha uygun oluyor. Google'a kavak kontrplak plaka yazarsanız çıkar, istediğiniz ölçülerde kesip yollayan satıcılar var. 

komodin tasarlama
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Çekmeceler içinde aynı parçayı kullanabilirsiniz, sizin yapmak istediğiniz projeye göre ölçüler değişir, burada ince dilimler halinde kesip tutkal ile yapıştırmış. Ve sonrasında ahşap cila ile sür sil yaparak boyamış. 

komodin boyama
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


komodin boyama
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


komodin nasıl boyanır
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Daha önce ben benzer bir çalışma yapmıştım, orada Mdf kullanıp üzerini boyalar ile masif görünümlü yapmıştım. "Tv Ünitesi Yenileme ve Masif Ahşap Görünümlü Boyama Nasıl Yapılır?" yazımı bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz, her detayı yazmıştım. 

komodin yenileme
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Kullandığı kulplar hakkında bilgi vermek isterdim ama ben Tr'de muadilini bulamadım, bilen varsa yorumlara yazabilir. Fakat bekleme süresi problem olmayacaksa Amazon gibi alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz. 

mobilya yenileme
Komodin Yenileme-Boyama Fikirleri
Image Credit-The Painted Hive


Komodin yenileme fikrini beğendiniz mi? Sonuç şahane değil mi? Daha fazla ilham alabileceğiniz proje fikirleri paylaşmamı istersen yorumlarda belirtmeyi unutmayın, çünkü içeriklerime sizler yön veriyorsunuz, o yüzden sizden gelen etkileşimler çok önemli. 


Hiç yorum yok:

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.