Evde Rölyef Pasta Nasıl Yapılır? Benim Favorim Hangisi?

 Rölyef Pasta Yapımı

Dönüşüm projelerimizde boya dışında en çok kullandığımız ürün genellikle rölyef pasta oluyor, gerek budak yapmak için, gerekse doku vermek için kullanıyoruz. Artan fiyatlar yüzünden ve eski mobilyalarını yenilemek isteyenler daha düşük maliyetle dönüşüm yapabilmek için araştırma içerisindeler. Özellikle evde rölyef pasta nasıl yapılır sorusunu eminim bir çok kez araştırmışsınızdır.

Rölyef pasta nasıl yapılır

Evde rölyef pasta nasıl yapılır, birazdan bu konuya geleceğim ama önce biraz sohbet edelim, giriş kısımlarında nedense hep çenem düşüyor:) 

Hobi sektöründe bazı ürünlerin hem gereksiz pahalı olduklarını hem de aynı ürüne satın almadan evde kendinizin de yapabileceğinizi düşünüyorum. Geri dönüşüm dediğimiz şey, adı üstünde artık kullanılmayan ya da eskiyen herhangi bir şeyin, yenisini almaktansa onu tekrar hayata döndürmek için yaptığımız bir projedir. Burada önemli olan geri dönüşümünde kullandığımız materyaller ya da malzemeler uygun fiyatlı olmak zorunda ki, proje maksadını aşmasın.. 

Örneğin evinizde olan bir vazoyu yenilemek ve eskitme havasında olmasını istiyorsunuz, piyasada size sunulan vazo eskitme örneklerine baktığınızda, en az 6-7 ürün kullandıklarını görüyorsunuz. Şimdi bu ürünleri almak için ödediğiniz ücret ile inanın bana, HM marka bir vazo satın alabilirsiniz :) Emin olun bazı ürünleri almadan da, evde farklı malzemeleri bir araya getirerek, uygulama tekniğinizi değiştirerek bir çok ürünün muadilini yapabilirsiniz.

Örneğin daha önce yazdığım "Sadece 2 Malzeme İle Vazo Eskitme" tekniğinde olduğu gibi.. 

Çünkü her zaman savunduğum bir şey var ki, işi güzel yapan malzeme ya da ürün değil sizin yetenekli elleriniz ve hayal gücünüzdür.. 

Konumuza dönersek, rölyef pasta nasıl yapılır sorusuna vereceğim cevap ve tariflerim var. Daha önce instagram hesabımda @betidesign video olarak paylaşmıştım rölyef yapımını, ama orda özellikle ikinci yaptığım karışımda bir yanlışlık oldu ve rölyef tutmadı kabuk kabuk döküldü. Ona rağmen videoyu yanınladım ki, hep birlikte bir değerlendirme yapalım. İyiki paylaşmışım çünkü video altına çok güzel yorumlar geldi, herkes yıllarca kullandığı yöntemlerden bahsetti ve kendi uyguladıkları tarifleri verdiler. O yorumların bazılarınıda eklemek istiyorum ama önce evde rölyef pasta yapımı için bir tarif vereyim:)

Evde rölyef pasta yapımı


Evde Rölyef Pasta Nasıl Yapılır? 

Ev yapımı rölyef pasta tarifi

Malzemeler 

  • Tutkal
  • Nişasta ya da bebe pudrası
  • Su bazlı akrilik boya 
  • Bebe yağı (isteğe bağlı) 

Yapılışı

Burada ölçü vermedim ama özellikle kendi yaptığım karışımlardan yola çıkarak söylemek istiyorum tutkalı daha az kullanmakta fayda var, çünkü ben tutkalı fazla koyduğumda çatlamaların çok olduğunu gözlemledim. 

Yinede göz kararı ölçü vermek gerekirse, bir çay bardağı su bazlı boyanın içine 3-4 yemek kaşığı tutkal ve kıvamı koyultmak için mısır nişastası ya da bebe pudrasını ekliyoruz. Sizden gelen yorumlarda saten alçı kullananlar olmuş, denemedim ama kıvam vermesi için gayet mantıklı, deneyebilirsiniz. Toz olanı harca yavaş yavaş ekleyerek ilerleyin, istediğiniz rölyef pasta kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Eğer daha kremsi bir yapıda olmasını isterseniz bebe yağı da ekleyebilirsiniz. 

Burada önemli olan yaptığınız karışımı çok bekletmeden kullanmak, uzun süre saklayabileceğinizi düşünmüyorum, çünkü ben aynı kapta iki karışım yapmıştım, kapta kalan ilk yaptığım karışımın arta kalanları, ikinci karışımda topaklanma sorunu olmuştu. Kıvam koyu olsun diye içine fazladan eklediğim nişasta yüzünden ikinci karışımım tutmadı ve kabuk gibi atmalar oldu. Benim deneyimlerim böyle :) O yüzden tutkal ve nişasta miktarını abartmamakta fayda var 👌

Şimdi gelelim sizden gelen yorumlara, paylaştığım video altında çok fazla yorum vardı, ben bir kaçını seçtim ve işte sizin tecrübe edipte yazdığınız tarifler..

Sizden gelen ev yapımı rölyef pasta tarifi ve yorumları

Blogta paylaşmak için izin almadım, o yüzden nolur nolmaz isimleri gizledim :) 

Ev yapımı rölyef pasta
Peki Beti senin favorin nedir? Sen rölyef yerine ne kullanıyorsun derseniz.. 

Hemen açıklayayım, ahşap macunu kullanıyorum 😊 Aslında bunu her fırsatta söylüyorum, ben yıllardır rölyef pasta almıyorum, sebebi ise içinden çok az çıkması:) Şimdiye kadar ben hep büyük projeler yaptım, gittiğim proje evlerinde karışım yapmak zaman kaybı olur, bu yüzden hep büyük boy ahşap macunu kullandım. Favorim ise Cuprinol ahşap macunu, sarı beyaz ambalajı var, Google'a yazarsınız çıkacaktır. Bir çok ahşap macunu denedim bunun yapısı ve kıvamını çok beğeniyorum. 
Masanın üzerine diyelim budak yapacaksanız, biraz sulandırıyorum macunu, su ekleyince 2-3 dakika iyice rölyef kıvamı alıncaya kadar iyice karıştırın, sonra tıpkı rölyef gibi kullanabilirsiniz. 

Son olarak hobi sektöründe piyasada satılan rölyef pastalar maalesef üzerinde yazdığı gram ile içinden çıkan aynı olmuyor. Örneğin 1250 cc rölyef pasta içinden çıkan iki avucunuzu doldurmaz ama 1 kilo cuprinol ahşap macunu onun 4 katı fazlası gibi, üstelik fiyatı daha uygun 😉 



Tercih sizin istediğinizi yapmakta ya da almakta özgürsünüz, ben sadece size alternatif sunuyorum, bu postu beğendiyseniz ya da sorularınız varsa yorum bırakabilirsiniz ❤️

Rölyef pasta nasıl yapılır, evde rölyef pasta yapımı yapımı hakkında düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz. 

Rölyef yapımı








2 yorum:

  1. merhaba ben de sizin tavsiyeniz üzerine ahşap macunu kullanıyorum ama hemen kurumuyor ve boya tutması zaman alıyor en ufak çarpmada boya atıyor beyaz beyaz tutkal cıkıyor ordan yanlış bir şeymi yapıyorum bilemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ❤️ ahşap macunu tam kurumadan mı sürüyorsunuz acaba? Çünkü kalınlığa göre ve mevsim şartlarına göre kuruma süresi değişir, durumu göre 24-48 saat beklemekte fayda var. Ya da marka değiştirin benim tavsiye ettiğim marka ile deneyebilirsiniz ben onda hiç sorun yaşamadım. 👌

      Sil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.