Konsol Boyama | Mobilya Boyama | Eskitme Teknikleri & Uygulama

 "Onlar Nasıl Boyuyor" başlıklı köşemizi beni İnstagram'dan takip edenler biliyor ama ben google üzerinden sitemi ziyaret edenler için kısaca özetlemek istiyorum.

Mobilya boyama işi ile ilgileniyorsanız, yabancı bloglara ve özellikle Pinterest de yabancıların boyadığı mobilyaları görüyor hatta kaydediyorsunuzdur. Hııh işte onları görüp "ya bunlar nasıl boyuyor", "hangi renk", "hangi marka" gibi kafanızdan onlarca soru geçiyor ya, işte ben bir nebze de olsa bu açığı kapatmaya çalışıyorum. Eczane gibi düşünebilirsin, doktorun verdiği reçeteden bişey anlamıyonda, eczacı anlayıp işi çözüyor ve tane tane nasıl kullanman gerektiğini anlatıyor ya, benimkisi de aynı hesap işte :) 😃

Saçma bir benzetme oldu galiba ama şuan saat sabahın 4'ü saçmalıyor olabilirim, benim bu postu yarına yetişmem gerekiyor çünkü size söz verdim. Aslında önce instagram post açıklamasına yazıyordum ki sınırlı karakter var oraya sığmadı, o yüzden yazıyı siteye taşıdım:) şuan ön giriş bölümü yazıyorum anlayacağınız üzere 🤓


Mobilya Boyama


Artık fazla uzatmadan konumuza geleyim, fotoğrafta gördüğünüz konsolu, sevgili Kacha nasıl boyamış, kullandığı boyalar Türkiye de bile yok, biz nasıl yapacağız kısmına geçiyoruz.


Kacha benim en az üç yıldır takip ettiğim biri, ben ilk keşfettiğimde YouTube hesabı beşbin bile değildi. Hemen hemen bütün videolarını izlemişimdir çok beğeniyorum. Dixiebellepaint marka ürünleri kullanmış. Kullandığı ürünleri tek tek inceledim, İngilizceden  Türkçe'ye çevirip içeriği neymiş ona kadar okudum, bizim boyalardan muadilini buldum. Adım adım tane tane anlatmaya başlıyorum.


Bu arada sırf bu merakım yüzünden elin boyalarını araştıra araştıra hepsini bilir oldum, TR'ye bayisi gelse hiç  yabancılık çekmeyeceğim :)


Kacha üç dakika da olsa kısa video çekmiş, aşamaları daha iyi anlamanız için aslında gayet yeterli, buraya ekliyorum videoyu, hem benim yazdıklarımı okuyup, hem de videoyu bir kaç kez izlerseniz, daha anlaşılır olacak diye umut ediyorum, hadi bakalım 😊


Konsol Nasıl Boyanır

Eskitme Teknikleri İle Konsol Boyama Aşamaları

1.Adım Temizlik

Dixiebellepaint in özel bir ürünleri var, onlar bu ürünle mobilyalarını temizleyip sonra boyaya geçiyorlar. Biz de böyle bir ürün yok ama bizim sirkeli suyumuz var😃
Böyle bir ürün olursa kim bilir kaça satarlar, o yüzden biz devam edelim sirkeli suya:) burada amaç mobilyaları kirden yağdan arındırmak, maksat boya tutsun. Bu aşama önemli temizliği atlamıyoruz.

2.Adım Astar

Kacha videoda ne yapıyorsa o aşamaya göre ilerliyorum ki, benim yazdıklarımı okuyup video izlerseniz kafanızda herşey şekilleniverir. (Ben İzmir'liyim arada şiveye kaçıyorum :)

Konsol boyama teknikleri

Bu aşamada  beyaz bir ürün kullanıyor, o ürünü inceledim, ürünün açıklamasında kaygan ve cilalı yüzeylerde boyanın daha tutunması için gerekli olduğundan falan bahsetmiş. Buradan da anlıyoruz ki benim hep Remmers astar kullanın diye ısrar etmem ne kadar doğruymuş:)

Kısaca beyaz sürdüğü şey astar, ama benim tavsiye ettiğim Remmers ısolier astar sadece bir konsol boyayacaksanız pahalı gelir yani gerek yok. Onun yerine siz elinize kuvvet boya tutunsun diye 180-220 numaralı zımpara ile bol zımpara yapın özellikle yüzeyiniz kaplama, cilalı ve lakeyse mutlaka yapın.

Çünkü boyama aşamasına gelince doku oluşması için içine bir şey ekleyeceğiz ve kalın tabaka oluşacağı için alt zeminini boya atma yapmasın diye iyi hazırlamak gerekiyor. 

Konsol boyama teknikleri

Son olarak eğer çok koyu bir mobilya boyayacaksanız mutlaka altına beyaz renk baz bir boya atın, bunu multisurface serisi ve rulo ile yapabilirsiniz, buradaki amaç asıl rengimize zemin hazırlamak, beyazın üstüne her zaman diğer renkler tam oturur ve gerçek rengini belli eder,bunu yapmazsanız üstüne sürdüğünüz renkte hep alttaki rengin gölgesini görürsünüz ve kapatmak için çok uğraşırsınız. 

3. Adım Boya Hazırlık 

Boya hazırlık aşamasında öncelikle şunu söylemek istiyorum, diğer eğitici yazılarımda mükemmel ve pürüzsüz işlem çıkarmaya çalışıyorduk, bu uygulamada ise aksine dokulu ve pürüzlü işlem yapacağız. Kısaca bu işlemler bana çok kolay geliyor, muntazam değil salaş çalışacağız, kendinizi bir ressam olarak hissedin çünkü bu çalışmanın diğer bir adına kesinlikle sanat diyebiliriz. 

Konsol eskitme


Tebeşir boyalarını kullanmamız lazım, multisurface gurubunu elimize almıyoruz. Kafanızı çok karıştırmayayım yani tercih edeceğiniz  boya Rich chalked gurubu, cadence very chalk gurubu, Annie Sloan ya da diğer markaların chalk serisi olmalı. Bunlar yapı gereği zaten yoğun ve mat oldukları için eskitme uygulayacağınız yüzeyler için özel olarak hazırlanmış ürünlerdir. 

İki boya karışımını kullanmış, biri gri, biri çikolata rengi. Neredeyse yarı yarıya karıştırarak videoda gördüğünüz rengi elde ediyor. Aslında bildiğimiz vizon rengi yapıyor, içinde kahverengisi daha baskın olan bir vizon. 

Vizon renk elde etmek için ; Kahverengi + az sarı + az gri + az kırmızı = Vizon rengi

Şimdi biz Türkiye de satılan boyalara ve bulduğum benzer renklerine bakalım. 

Rich chalked boya grubundan, yeni çıkardığı gri tonlu boyalardan, Cool Gri, Granit ve Chicago gri renklerinden biri olabilir. Orijinal renkle aynı ton yok çünkü ama bu renklerde çok yakın.  Diğer renk ise, rich chalked kahverengi, gri ve kahverengi renkleri karıştırabilirsiniz. 

Orta büyüklükteki bir konsol için 250 cc gri + 250 cc kahverengi yeterli olacaktır. 

Cadence very chalk boya gurubundan ise, very chalk kahverengi ve very chalk gri kahve rengini tercih edebilirsiniz. 

Bu renklere defalarca baktım ve hatta boyanmış ürünleri aradım taradım Dixiebellepaint ile aynı tonu bulamadım maalesef, elimde aynı renkler olsa karışım yaparak size daha net bilgi verebilirdim ama maalesef aynı tonları yok:) 

Fakay şöyle bir şey buldum, video da karışımdan sonra boyamaya başladığı rengin ekran görüntüsünü çektim ve Cadence very chalk nin pembe kahve boyası ile çok benzerlik gördüm. Hemen aşağıya fotoğraf ekliyorum bakabilirsiniz, tabi kamera ışıkları farklılık gösterebilir. Her zaman söylediğim gibi en doğrusunu bulmak için boyaların en küçük boylarını alıp kontrplak da bol bol deneme yapın. 

Pembe kahve rengi biraz açık düşebilir tahminimce, içine biraz kahverengi karıştırabilirsiniz. Tabi kamera ışıkları yanıltıyor olabilir ama ben yine de size göstermek istedim. 


Ben karışım yapmak istemiyorum tek bir renk ile boyamak istiyorum diyorsanızda, chalked serilerine baktım vizon rengi yok, sadece multisurface serilerinde var. Vizona en yakın tonlar ise Rich chalked Retro Siyah, Cadence de ise, Fransız Keteni var. 

Multisurface kullanmayın dedim ama, iserseniz vizon rengini kullanabilirsiniz. Arada ufak tefek farklar olur, mat durmaz, doku farklılıkları olur gibi gibi.. 

Dokulu Boya Elde Etme

Video da gördüğünüz gibi toz bir özel karışım ekliyor boyaya, o ürünün içeriğini okudum, sea sprey isimli bir toz kullanmış. Amaç boyayı daha partiküllü hale getirmek, biz onun yerine, seramik tozu, alçı tozu, karbonat, saten alçı, sıva alçısı kullanabiliriz. Özellikle ben sıva alçısını çok kullanıyorum tablo yaparken, bir de aklınızda bulunsun piyasada ki textured ürünlerinin çakmasını, biraz boya, çok az tutkal deniz kumu, kedi kumu ya da akvaryum kumu kullanarak hazırlayabilirsiniz. :) 

Mobilya Boyama


Boyanın içine tozu azar azar ilave ederek karıştırın, ne çok koyu olmalı ne de yok gibi durmamalı. 

Fırça olarak mutlaka kıl fırça kullanın, unutmayın muntazam değil dokulu iş yapacağız o yüzden ipek fırça kullanmayın. Markaların at kılı fırçaları var ve çok pahalılar ama nalburda kıl fırçalar çok ucuz:) Benim sürekli stok yaptığım nalburda satılan sarı saplı kıl fırçalarım inanılmaz memnunum, size onu tavsiye edebilirim. Bahsettiğim fırça blokym.com'da boy boy var oraya bakabilirsin. Ya da Sanatsaldünya sitesinde 4'lü eskitme fırçası var, oraya da bakabilirsiniz.

4- Adım Dokulu Boya Uygulama 

Doku Tekniği - Karışımı yaptık, fırçamızı elimize aldık şimdi her zaman yaptığımız gibi düz düz, kibar kibar değil :) darbeli ve tanpon yaparak boya uygulaması yapıyoruz. Elinizi serbest bırakın deniz dalgaları yapıyor gibi elimizi her yöne oynatabiliriz. Boyayı fırçaya bol yükleyin çentikler açıyormuş gibi uygulama yapın arada düzleyin ve öbek öbek çok boya kalmasını önleyin. 

Dokulu boyama teknikleri

Tek katta kapatmak için uğraşmayın, 5-6 saat hatta bir gün beklerseniz dah iyi olur, sonra aynı teknikle ikinci katı atın. Ve tekrar kurumaya bırakın. 

Mobilya nasıl boyanır

5 - Mobilya Eskitme Teknikleri 


 Kırmızı Kuru Süpürme -  Rich Osmanlı Kırmızısı ya da cadence crimson kırmızı kullanabilirsiniz. Kırmızı renge çok takılmayın elinizde varsa herhangi bir kırmızı da olur ayrıca artık bu aşamada chalked serisi olmak zorunda değil multisurface ya da bildiğimiz akrilik de olur. Akrilik bir dönüşüm boyası değil ama alt zeminimiz dönüşüm boyası o yüzden minik eskitme detayların da ben akrilik bile kullanıyorum hiç bir sıkıntı olmaz. 

Kuru eskitme Teknikleri

Kırmızı boyayı yine küçük boylarda bir kıl fırçaya çok yükleyin ve fazlasını gazete kağıdına bırakın, derin köşeleri, oymaları girinti çıkıntılı alanlarda elinizi fazla bastırmadan yanağımıza allık sürüyor gibi süpürneler yapın. Bu aşamada dikkat edin, kendinizi fazla kaptırmayın bir anda her yer kırmızı oluverir :) yaptıkça karşıya geçin ve seyredin, unutmayın ressam gibi davranıyoruz :) 

 Krem Renk ile Yıkama Tekniği - 
Yıkama tekniği dedim ama biraz daha farklı, normalde yıkama tekniğini boyayı suyla karıştırıp sürer ve paralel şekilde düz silersin. Bunda düz silmiyoruz üzerini vur çek yapıyoruz. 

Yıkama Tekniği

Rich kese kağıdı ya da Cadence pramium akrilik keten renklerini kullanabilirsiniz. Ya da elinizde dantel, alaçatı renkleri varsa onların içine az sarı, az kahverengi renk ekleyerek de yapabilirsiniz. 

Mobilya Boyama

Boyayı sulandırarak ya da fırçayı önce sıya sonra boyaya batırıp uygulayın, boyayayı iyice dağıtın ve hemen arkasından hiç beklemeden bez ile pat paylayarak silme işlemi yapın. Boyayı silinmeyecek kadar yoğun kaldığını fark ettiğiniz kısımlara fıs fıs su sıkarak ilerleyebilirsiniz. Bu aşamaları kısım kısım gidin çünkü boya arkadan hemen kurumaya başlar. Bez olarak ise pamuklu tüy yapmayam bir bez olabilir. 

Böylece alt zemin rengini puslamış olduk, yaptığımız o dokuların içine renkler dağıldı tül gibi bir görüntü oldu. 

Mobilya Boyama

Yeşil Renk ile Yıkama Tekniği 
Cadence yonca yeşili ve Rich'in mango renkleri ile orjinalinde kullanılan boya tonu neredeyse aynı. 

(En sona video da kullanılan orijinal renklerin fotoğraflarını ekleyeceğim, böylece daha iyi anlamış olacaksınız) 

Mobilya Boyama

Bu kısımda da yine üçüncü adımdaki gibi aynı teknikleri kullanıyoruz, sulu bir şekilde yeşil rengi sürüp hemen ardından tamponlayarak sliyoruz. Bazı yerlerde daha fazla yeşil, bazı yerlerde daha az bırakacak şekilde ilerleyin, daha önce de dediğim gibi arada sürekli karşısına geçip uzaktan seyredin. Yeşilden sonra arada tekrar kırmızı ile kuru süpürme yapmış, siz de gözünüz nerede az nerede çok isterse bunu ayarlayabilirsiniz. 

Mobilya Boyama

Bu işlemleri aceleye getirmeyin yavaş yavaş sanatçı kafasıyla ilerlerseniz çok daha iyi olur ve siz de keyif alırsınız:) 

Mobilya Boyama

Daha iyi anlamanız için videodan ekran görüntüsü alıp ekliyorum, detaylarda kafayı yemiş olabilirim :) Umarım gereken ilgiyi görür bol yorumlu olur, çünkü ben de sevdiniz mi, sevmediniz mi anca öyle anlıyorum 🤗

Adım Wax ile Eskitme 
Bir önceki her yaptığımız işlemin kurumasını beklemeden diğer adımlara geçmiyoruz. Bu aşamada ise beyaz ve siyah wax kullanmış, siz elinizde varsa Annie Sloan white ve black waxları onları kullanabilirsiniz, en sevdiğim waxlardır benim. Yoksa eğer Rich'in beyaz ve siyah waxlarını kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem yanında bir de şeffaf olan waxı alın ki, yanlışlıkla yoğun sürdüğünüz waxları şeffaf ile toparlarsınız. 
Uygulaması ise sert kıllı fırça ile aynı kırmızıda yaptığımız gibi kuru süpürme hareketleri ilerleyin, önce beyaz wax sonra siyah wax uygulayın. Amerikan bezi dediğimiz bir bez parçası ile waxları dağıtabilirsiniz. 

Konsol boyama teknikleri


Siyah wax da dikkatli olun çok az ve belli bölgelere derinlik vermek için uygulayın. Köşeleri, varsa oymalara ve kenar çevresine derinlik katmasını sağlayın. 

Wax yerine alternatif olarak Rich ya da Cadence'in eskitme pudralarını kullanabilirsiniz. Kuru süpürme yapar gibi uygulayabilirsiniz. Özellikle bu teknikte en iyi waxlar sonuç veriyor. 

Mobilya Boyama

 Metalik Bronz
Sona doğru yaklaştık artık, sadece kulplara ışıltı vermek kaldı. Bu aşamada sadece kulplara metalik bronz uygulamış. Bizim boyalardan ise, Rich Titanium metalik bronz ya da Cadence Dora metalik bronz kullanabilirsiniz. 

Cadence Dora metalik bronz

Kacha zaten boyarken kulpları hiç çıkarmadı onlarıda boyadı, sonra sadece bronz ile minik fırçayla üzerinden geçti, kuruduktan sonra üzerine tekrar siyah wax ile kuru süpürme yapmış. Bu aşama video da yok ama görselden anlaşılıyor. Yani tek başına metalik bronz orada sırıtırdı bunu siyah wax ile kırmış oldu. 

Mobilya Boyama

Eskitme konsol boyama

Ve bitti.. Sormak istediğin bir şey varsa yorumlara yazabilirsiniz. 

Umarım faydalı bir içerik olmuştur, istatistiklerim den bakıyorum binlerce kişi okuyor yazılarımı:) hem buraya, hem instagram sayfama yorum yaparsanız çok mutlu olurum, 🤗 Sevgiler.. 

Konsol boyama teknikleri


Eskitme Teknikleri


Buraya video da hangi boyalar kullanılmış onların görsellerini ekliyorum ki, evinizde ya da elinizde artan boyalar varsa, tonlar uyuyor mu diye karşılaştırma yapabilirsiniz. 


10 yorum:

  1. Merhaba en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız çok zahmetli bir iş sizin için üstüne elinizi bile yakmışsınız emeğinize fikrinizi zamaniza sağlık kendi adıma teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sizlerin destekleri sayesinde yorgunluğum geçiyor🤗 her zaman beklerim sevgiler💖

      Sil
  2. Teşekkürler çok güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ve içten bir anlatım olmuş. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum yine beklerim, bu serinin devamı gelecek 👌🤗

      Sil
  4. Adsız7.5.21

    Betül Hanim merhaba
    Ben bu kadar yetenekli degilim ancak eskitme boya yaptirmayi istedigim sunra bir tv unitem var. Siz yapiyor musunuz yahut yapan biri var mi yonlendirebileceginiz. istanbul dayim.tesekkuler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandemiden önce geliyordum artık gelmiyorum ama artık istek üzerine danışmanlık yapıyorum boya linki veriyorum trendyol dan sonra size nasıl yapılır aşamalarında yardımcı oluyo. İnstagram dan mesaj atabilirsiniz @betidesign

      Sil
  5. Ne kadar güzel birşey yapıyorsunuz emeğinize gönlünüze sağlıkk harikasınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım 💓💓yine beklerim 👌

      Sil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.