Beton Efektli Vazo Boyama Nasıl Yapılır & Eskitme Teknikleri

 Beton Efekt Vazo Boyama 

Uzun süredir bu yazıyı hazırlamamı bekliyorsunuz biliyorum, yarım kalmış tamamlanmayı bekleyen bir çok makalem var ki, masam ve kafam dağılmış durumda. Çok bekletmeden vazo yenileme projesini takdim edeyim. 

Vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

İnstagram hesabımda beton dokulu vazo boyama İG TV videosu var, izlemek isteyenler @betidesign hesabımdan ulaşabilirler..

Burada ise adım adım detayları konuşuyor olacağız, doku vermek için ne kullandım, hangi boyaları kullandım, vazo boyama ve eskitme detaylarına kadar her şeyi yazıyor olacağım, umarım sonuna kadar sabırla okursunuz. O zaman başlayalım..

Vazo Yenileme

Memleketim olan, İzmir Menemen den yıllar önce aldığım büyük boy bir testi diyebiliriz aslında. Onu boyamaya bir çok kez niyetlendim fakat, müşteri projelerinden kendi evime bir fırça darbesi vurmak zor oluyordu, ta ki pandemiye kadar :)

Daha önce tv ünitemi boyadım hatırlarsanız, bilmeyenler için link ekliyorum. 

Vazo nasıl boyanır
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Kısaca pandemi sayesinde eksik işlerimi tamamlama fırsatı buldum, özellikle bu vazonun üzerindeki çiçek motiflerini hiç sevmiyordum. Evet! İtiraf ediyorum ben çok fazla çiçekli böcekli şeyleri dekorasyonda sevmiyorum, bu yüzden beni pek fazla dekopaj yaparken görmüyorsunuz.

Tasarlama ve Renklere Karar Verme 

Herhangi bir objeyi yenilemeden ya da mobilya boyama aşamasına geçmeden önce, işin tasarım kısmına odaklanmak gerekiyor, bu işe ciddi anlamda kafa yormanız lazım, tasarım kısmını ve hangi renkleri kullanacağınıza karar verdikten sonra işin yarısı bitmiş olur. 

Ben günlerce vazoyu izledim, kahve içerken seyrettim, kafamda defalarca boyadım ve bitirdim. Her aşamayı zihnimde gerçekleştirdim ve renklerime karar verdim, tamam dediğim anda, işin başına geçtim. İş bittiğinde ise tıpkı zihnimde yaptığım parça ile aynı olmuş oldu. 

Kulağa çılgınca geliyor biliyorum ama, benim çalışma yöntemim böyle :) 

Tasarım konusunda size şöyle yardımcı olabilirim. 

vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Birincisi dokuların nasıl olacağına karar verin, örneğin ben vazonun sadece ön kısmından aşağı doğru süzülen iri dokular hayal ettim, odak noktası burası olsun ve diğer taraflar sönük kalsın dedim. Eğer aklınıza hiç bir şey gelmiyor ise Pinterest den faydalanabilirsiniz, eski yıkık dökük duvar fotoğraflarından ilham alabilirsiniz. 

İkincisi ise renkler, odanızın genel dekorasyon renklerini baz alarak bir palet oluşturun, çok fazla renk cümbüşüne girmeyin. Ana baz bir renk belirleyin, ikinci ve üçüncü renkler yardımcı renkler olsun. Yine kendimden örnek vereyim, ben vazoda ana rengimi ebru yeşili olarak belirledim, eskitme detayları olacağı için yardımcı renklerim pas sarı kahve  ve siyah oldu. Bu arada yeşilin bir kaç tonunu karıştırarak da uyguladım, bazı yerlerde açık, bazı yerlerde koyu yeşil girdim, ışığın gelme yönlerine doğru rengimi ve gölgelerimi ayarladım. 

Kafanız karıştı biliyorum, daha basit gidersek, yüzde 60 ana renginiz olsun (örneğin nötr renkler, gri ve beyaz tonlar), yüzde 30 ikinci renginiz olsun, ( yeşil, lacivert, taba vb) yüzde 10 ise vurgu yapabileceğiniz renk olsun. (gold ya da yeşili patlatan sıcak turuncu vb) 

beton efektli vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Bu vazoda önce dantel rengi ile başladım, ikinci rengim ebru yeşil ile  devam ettim, üçüncü olarak bazı yerlerde gold yaprak varak kullanabilirdim fakat ben tercih etmedim, çünkü evimin dekorasyonunda hiç gold yok, daha çok antik durmasını istedim, siyah ve pas görünümü üçüncü rengimi oluşturmuş oldu. 

Umarım en basit haliyle anlatabilmişimdir, renklerin dilini çözerseniz aslında harika işleriniz, olur, mühim olan renk dengesini iyi kurmak, bunun için alim olmaya gerek yok, doğayı incelemeniz kafi, muntazam bir düzen ve tasarım var, ilham almak için doğanın, hatta hayvanların renklerine dikkatlice bakın, yan yana iyi durmaz diye düşündüğümüz renkler, bir kuşun kanadında tasarım harikasına dönüşüvermiştir. 

Ahşap Macunu ile Motif Kapatma 

İlk aşama olarak daha rahat çalışmam için bir düzen oluşturdum. Bambu dönen çerezliğim vardı, üzerine poşet serdim ve onun üzerine yerden yükselmesi için plastik kap koydum ve vazoyu üzerine oturttum. Böylece vazoyu hiç oynatmadan kendi etrafında döndürerek bütün işlemlerimi rahat yapmış oldum. 

vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Öncelikli çiçek motifinden kurtulmalıydım, bunun için nalburdan aldığım ahşap macunu kullandım, bunun yerine hobi ürünlerinden rölyef pasta kullanabilirsiniz. Ama aramızda kalsın benim kullandığım daha ucuz :)

vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Macunu direk spatula yardımıyla oyukların üzerine sıva yaptım, düzledim, gelişi güzel devam ettim çünkü zaten doku gireceğim için pürüzsüz olmasına hiç gerek yok.
Bir gün kurumasını bekledim, bu projede kuruma süresini kısaltmak için fön makinesi kullanabilirsiniz. 

Sıva Alçısı ile Doku Çalışması

İşin en zevkli kısmı doku ve ben doku aşığı olarak, spatulam ile saatlerce dokunuşlar yapabilirim.
Burada kullandığım sıva alçısı ama ben duvarlarda daha profesyonel ürün olarak dekoratif alçı kullanıyorum. Sıva alçısı kullandım çünkü daha pütürlü bir yapıya sahip, saten alçısı adı üstünde pürüzsüz işlem için gerekli bir malzeme.

Sıva alçısını kilo hesabı ile satın alabilirsiniz, ben burada yaklaşık 600 gram kullandım sanırım.
Bir kaba koydum yavaş yavaş su ilave ederek macun kıvamına getirdim, göz kararı gidin, spatula üzerinde ne hemen aksın, ne de sürülemeyecek kadar sert olsun, ara kıvam yeterli.

Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

İlk Aşama
Bölüm bölüm ilerledim, bir kısma alçıyı sürdüm dağıttım ve ardından budak çekme aparatının arka tarak kısmı ile düz inecek şekilde çizikler attım, bu aşamada tarak gibi alet kullanabilirsiniz. Daha sonra çizikler üzerine küçük malam ile hafif bastırarak desenler verdim, sağdan sola, yukardan aşağı fark etmez, gözünüz nasıl isterse. 

Beğenmediğim yerler olursa tekrar düzledim, tekrar desen verdim, dediğim gibi doku vermek o kadar zevkli ki, ben akşama kadar sadece bu aşama ile uğraştım. 

doku çalışması
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

İkinci Aşama
Vazonun neredeyse her yerine birinci aşamadaki desen verdim, her yere değil ama, bazı bölümlere hiç dokunmadım. İkinci aşamada ise bazı yerlere alçıyı sürüp, çivili bir aparat ile pat patlar yaptım ve minik spatula ile çok bastırmadan yine düz şekilde üzerinden geçtim. 

Bu aşamada sert ince uçlu herhangi bir şey işinizi görür. Çok fazla alet edevata takılmayın, inanın bana kendinize özgü doku ortaya çıkarabilirsiniz, çamurda oynar gibi, evdeki herhangi bir nesne ile bu işi yapabilirsiniz. Yeter ki hayal gücünüzü ve elinizi serbest bırakın. 

Bu anlattıklarımı bir vazo üzerinde anlatıyorum ama siz bunu duvar yaparken de kullanabilirsiniz, ben vazo değil duvar yapıyormuşum hayali çalıştım diyebilirim:) 

beton doku sıva
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Üçüncü Aşama 
Yukarıda yaptığım işlemler kurumaya yakın, bu defa daha büyük iri dokular oluşturdum. Kafamda tasarladığım şekilde bu iri dokunun vazonun sadece ön kısmında asimetrik bir görünüm olmasını istedim. Sanki duvarın yamaları dökülmüş de kendiliğinden bir doku oluşmuş gibi. 

Bu işlemi büyük spatula ile yaptım, ucuna az alçı alarak elim yan pozisyon da devamlı üzerinden geçtim. Bunu pek anlatamadım ama ben de bazı şeyleri doğaçlama yapıyorum o yüzden siz de kendi dokunuzu oluşturabilirsiniz.

Bol bol deneme yapın, ben aylarca kontrplak bir zeminde sürekli uygulama yaptım ve bol bol yabancı video izledim. Özellikle Youtube da kelimeleri, İngilizce, Rusça vb dillerde aratma yapın, önünüze yüzlerce kaynak dökülür. 

vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 


Vazo Boyama 

İlk Adım

Dokular bitti ve en az 24 saat kurudu, şimdi boyamaya geçelim. İlk işlem baz boya atmak, bu çok önemli, hangi renk boyarsanız boyayın tüm zemine astar gibi düşünün baz boya atın.

Benim elimde cadence dantel rengi vardı, onu kullandım. Sulandırılmış bir kıvamda her yerine sürdüm. Ve kurumasını bekledim. 

vazo boyama

Baz renginiz açık tonlar olsun, eğer bunu sürmeseydim, ana renklerim ile kolay çalışamazdım. Baz rengim zemini hazırlamış oldu, daha rahat bezle kolay silmemi ve işlem yapmamı sağladı. 

Peki doku olmasaydı, yine de baz rengi atmak gerekir mi? Evet, gerekir. Ne boyarsanız boyayın astar kat şart, marangozlara bakın mesela, siyah mobilya boyayacak ama alt zemine beyaz astar katı atıyor, böylece ana rengi zemine çok iyi oturuyor ve alt zemin gölge ve yansıma yapmamış oluyor.

Renklendirme

Ana rengime ve eskitme çalışmalarıma başlayabilirim artık. 
Rengim Ebru Ener chalked boyası Ebru Yeşil. 

Boyamı kaba aldım herhangi bir fırça ile vazonun bir kısmına sürdüm hemen ardından su dolu fıs fıs şişesi su sıktım nemli bez ile tampon hareketleri ile hem dağıttım hem fazlasını almış oldum. Bez olarak ben eski mikro fiber bezlerimi kullandım, arada ise kuru bir temiz penye kullandım. 

testi boyama

Bazı yerlerde özellikle derinlik vermek istediğim alanda, siyah boya sürdüm, yine su sıktım tamponlayarak sildim. 
Özellikle vazonun en alt kısmına, Rich pas sarı, pas kahve sürdüm, yine su sıkarak sildim dağıttım. 

eskitme boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Bazı alanlarda ise, mavi, sarı, az siyah, az beyaz ekleyerek güzel bir yeşil tonu elde ettim, onu da aynı teknik ile uyguladım, yani bütüne baktığımız da yeşilin bir çok tonu varmış gibi duruyor. 

seramik boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Bu arada boyalar illa multi surface ya da chalked serileri olmak zorunda değil, eliniz de varsa akrilik boyalarınız da olur. 

İşlemleri böyle devam ettirdim, burada size düşen gözünüz ve elinizle kurduğunuz bağ. Burada biraz daha pas sarı görmek istiyorum, şurası biraz daha siyah olsun, diyerek işlemleri tekrar ve tekrar devam ettirebilirsiniz. 

Dikkat etmeniz gereken çok abartmamak geçişleri iyi tonlamak ve iç sesinizi dinlemek. Obje size ben oldum diyecek emin olun:) 

seramik vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Renklendirme ve eskitme uygulamam sanıyorum 3-4 saat sürdü, önümde boyalar, arka fonda müzik, keyifle çalıştım. Arada bıraktım kahvemi aldım onu seyrettim. Bu işler çok kısa sürede olup bitmez, ben bazen hiç bir şey yapmadan iki gün seyrediyorum, zihnimde konuşuyorum, "işte bu" dediğimde fırçayı bırakıyorum. 

Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 


Gölgelendirme - Işık

Son aşamada ise, tüm işlemleri bağlayıcı etkiyi oluşturmak. Yağlı boya Raw umber rengi ile sert kıllı fırçam ile sadece bazı alanlarda gölgeler ve sıcaklıklar ekledim, fazla olursa kuru penye ile sildim. 

Bazı alanlara siyah wax ile gölge verdim. 

vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Son olarak Rich eskitme pudrası nil yeşili ve beyaz rengi ile ışıltılar ekledim. Sert kıllı fırça ile boyanın fazlasını gazete kağıdına bırakarak kuru süpürmeler yaptım. Özellikle dokunun en üst tabakasına uyguladım bu katmanlı ışıltılar objenin bir anda havasını değiştiriyor. 

Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 

Ve bitti, umarım anlatabilmişimdir, işlemler gözünüzü korkutmasın, aslında zor bir şey değil, sadece size düşün göz yeteneği ve tasarımı iyi yapmak. Bol bol deneme yapın 4.denemenizde ilk yaptığınızı beğenmeyecek ve bir şeyler geliştiğini görecekseniz. O yüzden bol sabır ve pes etmek yok diyelim mi? 

Güzel bir söz ile bitirmek istiyorum. 

"Mükemmellik ekleyecek bir şey kalmadığında değil, çıkarılacak bir şey kalmadığında elde edilir. "
Antoine de Saint


vazo boyama
Dokulu Beton Efektli  Vazo Boyama  & Eskitme Teknikleri 


3 yorum:

  1. Beton çalışma eğer bahçedeki çiçeklik ise vernik yapılması lazim mi.? Nasıl korunur..

    YanıtlaSil
  2. Beton çalışma eğer bahçedeki çiçeklik ise vernik yapılması lazim mi.? Nasıl korunur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle kusura bakmayın yorumu şimdi gördüm :) yaz kış dışarıda kalacak ürünler için yat vernik uygulayın, hiç sorun olmaz sadece beyaz üzerine süreceksiniz biraz sararma yapabilir. İnstagram hesabım @betidesign dm yoluyla ulaşabilirsiniz.

      Sil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.