Filografi Sanatı – String Art / En Kolay Nasıl Yapılır?

Filografi,başka bir adıyla çivi sanatı çok emek isteyen ve kurs eğitimi almadan tekniğini öğrenmeden yapılabilecek basit bir şey değildir.Unutulan kaybolmak  üzere olan bu sanat,yavaş yavaş Halk Eğitim Kursların da öğretilmeye başladı.

Evinizin dekorasyonunda kullanabileceğiz harika bir sanat çalışmasıdır.Bulunduğunuz şehirde yoksa talep edebilirsiniz ve bu sanatı öğrendikten sonra ek iş olarak bile yapabilir para kazanabilirsiniz.



Bildiğime göre Türkiye'de Filografi ustası çok az,bu sanata daha fazla değer verilmeli diye düşünüyorum.Lise zamanımda hatırlıyorum basit şekilleri çivi ve ip ile çalışmıştık.Orijinal Filografi ince tel ile yapılıyor,ahşap tahta üzerine istediğiniz motifi,çiviler ve ipler ile örgü teknikleri kullanarak,desenler oluşuyor.

Orta Doğu'da doğmuş batıya yayılmış olan bu sanat,çok zor ve sabır gerektirdiği için tüm dünyada unutulmak üzere.Peki daha basit yöntemi yok mu,derseniz,yapılabilecek basit güzel örnekleri hazırladım.Evinizin duvar dekorunda kullanabileceğiniz göze hoş gelen kendi yaptığınız tablolar ile zenginleştirebilirsiniz.








Denemek için basit figürler ile başlayabilirsiniz.Örneğin kalp şekli ya da yıldız gibi,tahtanın üzerine sembolünüzü çıkarın ve belli aralıklarla çivileri aynı ölçüde olacak şekilde çakın,daha sonra kendir ipleri ya da renkli yün ipler ile çivilerin arasından geçirerek dolayarak örümcek ağı gibi örün.


Yeni yıl yaklaşmışken Okul Öncesi Öğretmenleri eminim hangi etkinliği yaptırsak diye arayış içine girmişlerdir.Öğretmenlik yaptığım dönemlerde en çok dikkat ettiğim bazı özel etkinliklerin çocuğun evinde uzun süre kalıcı olabilmesini sağlamaktı.Anneler kağıttan yapılmış etkinlikleri belli bir süre sonra çöpe atıyorlar,her şeyi saklamak mümkün olmuyor.Ama dekor amaçlı uzun süre yapılan etkinlikleri anneler atmıyor,ben daha önce yılbaşı çelenkleri,tuval üzerine yapılmış etkinliklerden çok fazla hazırlamıştım,kalıcı olmasını sağlamak ve öğrencinin uzun süre kendi yaptığı çalışmayı odasında izlemesi,kendi ile gurur duymasını sağlamak özgüveni açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Hazır yılbaşı yaklaşmışken öğretmenler çivilere çakılmış yeni yıl ağacı şeklini 20–25 cm lik tahtaları önceden hazırlayabilir,çocuklara sadece ip ile dolamaları sağlanabilir.Ve gerekirse simli altın rengi evalardan minik yıldızlar yapıştırmaları istenebilir.Yeni yıl hediyesi olarak akşam evlerine götürdüklerinde mutlu olmaları kaçınılmaz olur.Uzun süre öğrencinin odasında kalıcı bir etkinliğiniz olur,benden tavsiye etmesi.







Hiç yorum yok:

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.