Balkon Fayansı Nasıl Boyanır?

Fayans Nasıl Boyanır? Fayans Boyamadan Önce Yapmanız Gerekenler

Nihayet bu blog'da fayans boyama ile ilgili yazı yazmaya başladım. En çok istek alan bir konuydu ve maalesef bir çoğumuzun korkulu rüyasıydı.

Şimdi sizden ricam bu zamana kadar kulaktan duyma olumlu/olumsuz tüm bilgileri ya da kendi tecrübelerinizi bir kenara bırakın. Bir de benim anlattığım yöntem ile deneyin ama yazdığım hiç bir aşamayı da atlamadan yapın ve uygulayın olur mu?

Bianca Stella boya ile balkon fayanslarımı nasıl boyadığımı yazmaya başlamadan önemli bazı detaylardan bahsetmek istiyorum. 

Fayans boyama
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Piyasadaki profesyonel dönüşüm boyaları uzunca bir test ettikten sonra nihayet ben de ıslak zeminlerin boyanabileceğine ikna oldum, çünkü bu zamana kadar, ıslak zemin ya da tezgah boyama gibi girişimlerden hep kaçtım. Sebebini ise "Herkes Kendi Boyasını Övüyor, Peki Kime Güveneceksiniz!" yazımda detaylıca yazmıştım.

Bir de kısaca tavsiye ettiğim markalardan bahsedeyim, benim sayfamda bir kaç marka birden görünce bazılarınız şaşırıyor, çünkü siz belli bir düzene alışmışsınız. Yani bir kişi tek ürün beğenebilir ve tek ürün satabilir sistemi tanıdığınız için, benim formatım size farklı geliyor. Ben ise hiç bir markaya bağlı kalmadan sadece belli testlerden geçirdiğim ürünleri size gösteriyor ve proje yapıyorum. Aslında sizi büyük bir soru işaretinden kurtarmış oluyorum "hangi marka daha iyi" bu soruya takılmadan gönül rahatlığıyla benim tavsiye ettiklerimin arasından seçim yapabilirsiniz.
Kısaca sizlere tercih hakkı sunmak bana daha etik geliyor, siz de gerek fiyat, gerekse renk paletine göre seçim yapma kolaylığını yaşamış olıyorsunuz. Ayrıca bazı yüzeyler vardır ki, onlara ön işlem yapmadan dönüşüm boyası sürülmez, dolayısıyla ben danışanlarımdan önce fotoğraf istiyorum sonra yüzeye uygun bir tavsiye de bulunuyorum.

Bu konuya da açıklığa kavuşturduğuma göre şimdi balkon fayansları nasıl boyanır, fayans ne ile boyanır, fayans boyanır mı, detayları ile yazmaya başlıyorum 😊

Balkon fayansı nasıl boyanır
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Fayans derz dolgusu nasıl yapılır?

Derz Yenileme

Derz yenileme konusunda çok ciddiyim hatta oturur yalvarır yakarırım😁 lütfen derzlerinizi yenilemeden boya yapmayın!

Eğer yeni bir bina yani henüz fayanslar döşeneli bir yıl olmamışsa, sızıntı yoksa, koridor duvarları gibi dikey yüzeyler varsa ve gayet iyi durumdaysa, yenileme yapmak zorunda değilsiniz.

Ama banyo, balkon gibi fayansları zaten boyamaya kalkıyorsunuz ya eskidir ya da artık sevmiyorsunuzdur. Fayans aralarınız temiz olabilir ama eğer bir temizlik hastasıysanız o derzler temizlikten azalmış demektir ve evet derz dolgusu yapmak zorundasınız.

Derz Dolgu Tamiri
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Neden derz aralarını yenilemelisiniz?

👉 Nemli küflü derz aralarına boya tutmaz! 
👉 Dipten gelen sızıntı varsa boya tutunmaz! 
👉 Fayansla derz arası hemen hemen aynı seviyede olmalı, çukurluk ya da azalma varsa derz artık ömrünü tamamlamış demektir. 
👉 Su yalıtım, boyalar, çift kompenatlı ürünler, üst yüzeyden gelen suya koruma sağlar, dipten gelen problemi çözmez! 

Nasıl Yapılır? 

Bu konu hakkında uzunca başka bir makalede yazarım ama şimdilik instagram sayfama video ekledim ve uygulama detaylarını açıklamada yazdım. Oradan okuyalım, bu yazı yoksa çok uzayacak😊

Fayans boyama malzemeleri
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Bianca Stella ile balkon fayansı nasıl boyanır? 

Malzemeler :

  • 1 litre Bianca Stella boya - beyaz
  • 500 ml Bianca Stella boy - tortum
  • 1 adet 500 ml Bianca Maximo solvent bazlı sıvı cam
  • 1 adet dekor marka kadife rulo 
  • 1 adet sentetik ya da ipek fırça 
  • Stencil şablon 
  • Sünger stencil rulosu
(benim balkonum 6 metre kare) 


Uygulama Aşamaları 

Derz aralarını yeniledim ve boyama yapacağım için hiç su değirmeden, kuru temizleme yaptım süpürüp nemli bezle sildim. 

Zeminin artık boyamaya hazır, Bianca Stella beyaz boyamı çalkalayıp kabıma koydum, benim fayanslarım 50*50 cm boyundaydı ve boyamamı tek tek fayansa uygulayarak devam ettim. Yani şöyle, önce fırça ile fayans süpürgelik kısımlarını boyadım. Sonra rulomu bir iki fıs su ile nemlendirme yaptıktan sonra boyaya iyice daldırıp boyamı yükledim, 50 cm'lik fayansın tam ortasına rulomu koydum ve o bol boyayı 50 cm alana iyice dağıttım, sonra yukardan aşağı çok bastırmadan tarama yapıp bitirdim. 

Fayans boyama
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Diğer fayansa geçtiğimde tekrar rulomu bol yükledim ve yine aynı işlemi yaparak devam ettim. Böylelikle fotoğraf da gördüğünüz gibi ne kadar muntazam ve eşit dağılmış, ilk kat olmasına rağmen hiç dalga olmayan yüzey elde etmiş oldum. Rezil kat dedikleri bir söylenti var ya, o işte ruloyu ustaca kullanmazsanız olur :) Rezil kat yoktur, salaş ve dengesiz sürülmüş boya vardır. Şimdi bana yine kızacaklar ama maalesef böyle :) Rulo ve boyanız ile bütünleşin, bu uyumu yakalayın rulo sizi yönlendirir, boyalar sizle konuşur 😊 faldır faldır, yalap şap boya yapılmaz, tekrar ve tekrar söylüyorum işi hızlı bitirmek maharet değildir! Aksine ne kadar hızlı bittiyse o kadar titiz ve özenli boya yapmamışsınız demektir. 

İnstagram hesabıma Reel video ekledim ama tabi sadece 1 dakikalık, eğer vaktim olursa mutlaka Youtube hesabıma daha uzun halini eklemek istiyorum.


Kat arası, Bianca Stella kat arası için 3 saat beklememizin yeterli olduğunu söylüyor, siz bu süreye uyabilirsiniz fakat fayanslar için benim taktiğim 24 saat beklemek, neden derseniz sürdüğümüz ilk kat astar olarak düşünürsek bir gün beklemek büyük bir avantaj. Ben bunu özellikle plastik ve fayanslarda uyguluyorum inanın boyanın performansı yüz kat artıyor, ayrıca havalandırma olmayan bir banyo boyuyorsanız mutlaka ilk kat sonrası bir gün ara verin, o zaman göreceksiniz boya nemini atıp yüzeye mükemmel yapışacak. Hatta şöyle örnek vereyim,ben balkonun ilk kat boyasını yaptım ve ertesi gün ikinci katı yapmadan önce elektrikli süpürge ile süpürüp nemli bezle tozunu aldım ve boya taş gibiydi, ama bunu üç saat sonra yapsaydım büyük ihtimalle çizilirdi. Çünkü fayanslar mobilya gibi değildir boyayı emmez, içindeki suyun hava yoluyla buharlaşması lazım ki sertleşsin. 

Balkon dekorasyonu
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

İkinci kat uygulamamı da aynı birinci kat gibi yaptım, benim fayanslar koyu gri olduğu için iki katta değil üçüncü katta mükemmel görüntüye ulaştı. Bu her zaman böyledir unutmayın, koyudan açığa dönmek için üçüncü kat muntazam görüntüyü verir. 

Tavsiye, örneğin koyu renk bir fayansı beyaz dışında herhangi bir renge boyamak istiyorsanız, mesela mavi, o zaman önce ilk katı mutlaka beyaz uygulayın ki böylece renk tonu tam otursun ve alttan diğer renk yansıma yapmasın. Bu yöntem mobilyalar içinde geçerlidir.

Üçüncü katımıda attıktan sonra artık stencil desenimi uygulama aşamalarına geçebilirim. Bu arada 1 litre Bianca Stella beyaz boya 6 metre kare balkona üç kat atmama rağmen hala biraz boyam artmıştı, o yüzden boya cidden çok bereketli bunu da eklemek istiyorum 👌

Balkon fayansı boyama
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Lütfen ama lütfen kat arası bekleme sürelerine uyum sağlayın, boya kurudu diye hemen ikinci kata geçmeyin, zamandan tasarruf edeceğim derken, ileride ortaya çıkacak hasarı hesaba katmayı unutuyorsunuz! 

Stencil şablon nasıl uygulanır? 

Beyaz kısımlar 15 cm, siyah kısımlar 5 cm olacak şekilde şablonumu oluşturdum. Şablon için asetat kağıdı kullandım ve maket bıçağı ile kestim, bir de ara derz çizgileri ayrı bir şablon oluşturdum. Artık uygulama işi kaç gün sürdü diye sormayın, sizi ürkütmek istemem 😁 Neyse sonuca odaklanalım, bu görüntüyü hayal ettikçe değer diyordum. 

Balkon dekorasyonu
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Stencil uygulama aşamaları;

Mutlaka şablona stencil sprey yapıştırıcı sıkın fakat bunu fayanslardan uzak bir yerde yapın yoksa boyadığınız fayanslar yapış yapış olur. 

Stencil nasıl uygulanır
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Uygulama için sünger rulo kullanın, biliyorsunuz mobilya için sünger ruloya karşıyım ama stencil için en iyi seçim. Benim kullandığım ahşap saplı sünger rulolar uygulama sırasında imdadıma yetişti ve beni büyük zahmetten kurtardı, buradan tekrar yerli üretim olan ve toptan satışları olan Ponponarts'a çok teşekkür etmek istiyorum. 

Bianca Stella Tortum rengini sünger rulomu az az yedirerek boyayı yükledim ve fazlasını bırakmaya çalıştım, zemine önce stencil şablonumu yapıştırıp sonra sünger rulo ile hiç baskı uygulamadan boyadım, püf noktası boyanın fazlasını bırakmak ve ruloyu bastırmadan uygulamak. İşte o zaman kusursuz bir desen çıkar ortaya. Stencil uygulamam epeyce bir zaman aldı, stencil olayı çok güzeldir ama cidden sabır ister, seviyorsanız bu süreç sizi çok bunaltmaz, bakmayın ben arada mizah yaptım işin dalgasını geçtim ama eğlenmeyi seviyorum, bana müzik, kahve ve boya verin, beni unutun:) bu kimine işkence olurken aksine bana terapi gibi geliyor. 

Balkon zemini boyama
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Stencil uygulaması bittikten sonra, maximo sıvı camı uygulama için biraz ara vermek zorunda kaldım, çünkü hava serin ve yağmurluydu. Her ne kadar cam balkon olmasına rağmen maximo uygulaması için doğru anı bekledim. Gördüğünüz gibi bu projem bir iş birliği olmasına rağmen ve zaten yoğun bir programım olmasına rağmen hiç acele etmeden, markanın önerdiği tüm kurallara uyarak projeyi tamamladım. 

Balkon fayansı nasıl boyanır öğrendik, şimdi gelelim Bianca Maximo sıvı cam nasıl uygulanır, onu öğrenelim. 

Bianca Stella Boya Hakkında
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Bianca Maximo Sıvı Cam Nasıl Uygulanır? 

Maximo sıvı cam solvent bazlı ve çift kompenatlı bir verniktir, yani iki ayrı üründen oluşur, bu ikisini karıştırarak uygulama yapılır, fakat tahmin edeceğiniz üzere solvent ürünlerin yoğun bir kokusu olur. O yüzden mutlaka eldiven ve maske kullanmaya özen gösterin. Evde küçük bebek, çocuklar varsa mümkünse 24 saat uzak kalmaları lazım, dolayısıyla astım hastaları içinde aynı şey geçerli. Bir gün sonra evde hiç bir koku kalmıyor, hatta sirkeli su kaynatabilirsiniz. 

Maximo Solvent Bazlı Sıvı Cam
Solvent bazlı, şeffaf olarak üretilen, yüksek su direncinin yanı sıra, kimyasal ve fiziksel dirence sahip, 4 kat daha güçlü, dekoratif ve su yalıtım amaçlı kullanılan çift bileşenli bir üründür.

Uygulanacak Yüzeyler
Özellikle mutfak tezgahlarında ve cam, mozaik, fayans, porselen, seramik, mermer, granit, doğal taş, ahşap, beton, şap, galvaniz sac, alüminyum vb. yüzeylerde kullanılır.

Özellikleri
• Diğer sıvı camlara göre 4 kat daha güçlü bir yapıya sahiptir ve çabuk kurur.
• Yüksek su direncinin yanı sıra yüksek kimyasal ve mekanik dirence sahiptir.
• Atmosfer koşul ve kirliliğine, sürtünme ve darbelere dayanıklıdır.
• Yüzeydeki yüksek yayılma gücü sayesinde kolay sürülür, zaman ve işçilikten tasarruf sağlar.
• Yüzeye orta derecede kaydırmazlık kazandırır.
• Uygulanan yüzey kolay temizlenir.


Bianca Stella maximo sıvı cam uygulama
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Maximo sıvı cam uygulama aşamaları 


  • İlk olarak uygulama talimatlarında cam karıştırma kabı olması lazım diyordu ve bunun için borcam tepsimi feda ettim 😁
  • Maximo sıvı cam 500 ml tek katta 4-6 metre kare alana uygulanabilir. 
  • Eldiven ve maskeyi unutmuyoruz. 
  • Ortam sıcaklığının en az +5° C en çok +30° C olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. 
  • Uygulama yapmak için mutlaka boyadan 6 saat sonra maximo yapmanız gerekiyor. 
  • Kutuları çalkalayıp 2/1 oranında karışım yapılıyor, yani kullancağınız ölçü bir cezve ya da bardaksa, 2 bardak (A) büyük kutudan 1 bardak sertleştirici olan (B) küçük kutudan ilave ediyoruz. 
  • Benim balkonum 6 metre kare olduğu için ben direk küçük olanı büyük kutunun içine döktüm ve tam olarak tavsiye edilen süreye uyarak tahta çubukla 5 dakika karıştırdım. Başlarda koyu kıvam gibi görünsede karıştıkça gayet akışkan bir kıvama geldi. Maximo ile ilgili bir kaç olumsuz şeyler duymuştum, örümcek ağı gibi uzuyo uygulaması zor denmişti, sanırım uygulama talimatlarında bir sıkıntı olacak ki ben hiç bir problem yaşamadım. Hatta bu konuda çok titizim, tam 5 dakika karıştırdım, 3 dakika dinlendirdim, süreler için telefonumdan kronometre çalıştırdım, bir kimyager edasıyla titiz çalışırım 😁
  • Karışımdan sonra ürünü 30 dakika içinde uygulama yapmak zorundasınız. 
  • Sonra cam kabıma döktüm ve her zaman yaptığım gibi geniş yüzeylerde vernik uygulayacaksam 15 - 20 cm lik kısa küt tüylü mikrofiber ruloları kullanıyorum, böylece çok daha hızlı ve iz yapmadan işlemim bitmiş oluyor.
  • Maalesef kullandığınız rulo artık bir işe yaramaz ve tabi benim cam borcamım da çöpe doğru yol adı:) 
  • Maximo uygulamasından sonra 2 gün boyunca su temas etmemesi lazım, iki gün sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Kimyasal temizlik için ise 7 gün beklenmesi tavsiye ediliyor. 

Dönüşüm boyası
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Rulonuzu verniğe batırmadan püf noktası vereyim, kıl tüy sorunu vernik sırasında çok canımızı sıkıyor, bu yüzden tüy toplayıcı yapışkan rulo ya da kağıt, koli bandı ile rulonun üzerindeki tüyleri toplayabilirsiniz. 

Zemini mutlaka tozdan arındırmış olun, hatta yapışkan rulonuz ile zemini geçebilirsiniz. 

Rulomu sıvı cama batırdım bol yükledim tek seferde iki fayans birden sürdüm, sürdüğüm yere 2 den fazla geçmemeye çalıştı, eğer buna dikkat etmezseniz hem iz olur hem yapışkanlık  durum olur, sanırım o yüzden bir çok kişi sorun yaşamış olabilir. Bol sürdüm ve hızlıca dağıtıp bıraktım, tekrar başa dönmedim ve kısa sürede hiç bir problem yaşamadan uygulamamı bitirmiş oldum. 

Böylece Bianca Stella ve Maximo ile fayans boyama ve sıvı cam uygulamamı bitirmiş oldum. 

Maximo tek katta 4 kat üstün koruma özelliği olduğunu söylüyor, bu durum alana göre değişebilir. Örneğin sürekli yağmur gören bir balkon boyadıysanız bu gibi durumlarda iki kat yapmanızda fayda var. İkinci kat maximo uygulaması için 4 saat beklemeniz gerekiyor. 

Balkon önce sonra
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Stencil uygulaması hariç balkon boyama ve sıvı cam uygulamam gayet kolaydı, hiç gözünüz korkmasın, her detayı yazdığım için uzun bir yazı oluyor fakat uygularken gayet pratik işler akıyor. 


Bu balkon fotoğraflarını boyadığımı bilmeyen birine göstersem, kesin çok para harcanmış olduğunu iddia ederdi. 

Balkon yenileme
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Fotoğraflarda gördüğünüz zemin boyama, vitrin, orta sehpa, duvar boyama, ikinci raftaki gri beton görünümlü kase, eski ahşap koltukları boyama, bunların hepsini ben yaptım ve merak etmeyin nasıl yaptığımın detayları gelecek, ne diyoruz bir yere ayrılmayın, aşağıdaki kutucuktan ücretsiz abone olun ki yeni yazıları kaçırmayın. 

Bitki severler bu yazım size ;


Şimdi size güzeller güzeli bitkimden bahsedeyim, bir gerçek var ki her şey ne kadar güzel olursa olsun, alanda bitki yoksa yapboz parçası eksik kalır. Bitki olmazsa olmaz, alanın ruhunu enerjisini değiştirir. Botanikevde.com ile yeni tanışmış olmama rağmen sevgili Merve'yi o kadar sevdim ki, enerjisi muazzam, çalışkanlığı işini severek yapması ve benim gibi detaylara takılması😊 Sponsorum diye övmüyorum ama eğer benim gibi bitki konusunda sıfır bilginiz varsa, sadece size Merve lazım derim susarım. Çünkü benim balkonum ile ilgili tüm detayları istedi ve bana en uygun bitkiyi gönderi 👌 İsmi ise, kauçuk bitkisi bakımı aşırı kolay tam benlik:) İnstagram hesabı @botanikevde online bitki satın almak için ise botanikevde.com'u ziyaret edebilirsiniz. 

Botanikevde.com
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Diyelim salonunuz için bir bitki istiyorsunuz ve, ne alsam, nereye koysam, bakımı nasıl gibi her detayı ile ilgilenecek bir sayfa düşünün. Bu işi sadece ticaret için değil, şuan hala bitki eğitimlerine katılan, kendini geliştiren bir kadın girişimciden bahsediyorum. 

Hemen hemen her çeşit bitki ve çiçekler olmasına rağmen, bir de meyve fidanları var, keşke bahçeli evim olsaydı diyor insan...
Toprak, saksılar, kaktüsler, iç ve dış mekan bitkileri, hediyelik bitkiler, hayvan dostu bitkiler ve havayı temizleyen bitkiler, kısaca her şey var, mutlaka uğrayın ve benim de selamımı söyleyin 😊


Balkon bitkisi
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 


Sankim yine uzunca bir yazı oldu ve şuan saat sabahın dördü:) Umarım yorum yazar ve bol bol paylaşırsınız ben de yazmaya daha hevesli olurum. 🙈 Faydalı olduysa ne mutlu bana, bir daha ki yazımda görüşmek üzere ❤️

Fayans Nasıl Boyanır
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Balkon yenileme
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 

Balkon fayansı boyama
Bianca Stella Boya İle Balkon Fayansı Nasıl Boyanır? 










7 yorum:

  1. Adsız30.5.22

    Tek kelimeyle yine ve yine harikaaaa. Eline, emeğine sağlık. Süper olmuş, bayıldım. Zevkle ve hayranlıkla okudum. Böyle detaylı, hiçbir ayrıntıyı atlamadan yazman da şahane. Beti farkı diyorum nokta.❤️👏🍀

    YanıtlaSil
  2. Deniz bayık30.5.22

    Sen muhteşemsin betiiii❤️

    YanıtlaSil
  3. Adsız31.5.22

    Emeklerinize sağlık. Bende boyama yapmayı düşünüyorum sayenizde cesaretleniyorum😊

    YanıtlaSil
  4. Adsız31.5.22

    Eline, emeğine ve klavyene sağlık 🙏 Maximo sıvı camın kokusu bir yana, yarım saat içinde uygulamanın tamamlanması konusu, korkuttu beni şahsen. Yarım saatte ben ruloya doğru miktarda sıvıcam yükleyip yüklenmediğini anca anlarım 🤣 Biz Betül Özbir değiliz ki 😍

    YanıtlaSil
  5. Adsız4.6.22

    Mükemmel olmuş ellerinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  6. Deniz bayık5.6.22

    Sen süpersin betiii ❤️

    YanıtlaSil
  7. Adsız6.6.22

    Muhteşem bir emek ve sonuç fevkaladenin de fevkinde😊... Elinize emeğinize sağlık👏👏👏 Sizin danışmanlığınızda balkonumu yenilemek için can atıyorum. Rezil kat denilen şeyin, boyama hatası olduğunu da öğrenmiş oldum😊 Katkınıza kaleminize sağlık. Siz hep yazın, biz hep keyifle okuyarak öğrenelim. Sevgiler...🥰

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.